Rumunski premijer posjetio Avganistan: Morao da ide u bunker

Rumunija je od 2002.godine do sada učestvovala u akcijama NATO u Avganistanu sa 25.000 vojnika, od kojih je 23 poginulo
50 pregleda 0 komentar(a)
Viktor Ponta, Foto: Reuters
Viktor Ponta, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2014. 16:30h

Rumunski premijer Viktor Ponta i drugi zvaničnici evakuisani su danas u bunker poslije upozorenja o napadu raketama na rumunsku bazu u Kandaharu.

Ponta se nalazi u posjeti Avganistanu povodom povlaćenja rumunskih vojnika iz ove zemlje koje će se okončati do oktobra, a ostaće samo 200 za obuku Avganistanaca.

Upozorenje je trajalo oko dvadeset minuta i za to vrijeme rumunska delegacija je provela na sigurnom, u bunkeru.

Sa premijerom su se u Kandaharu nalazili ministri odbrane i unutrašnjih poslova Mirčea Duša i Gabrijel Oprea, kao i predstavnici rumunskih medija.

Ponta je u vezi sa upozorenjem kasnije rekao da je prvo mislio da se radi o šali, ali kada je vidio zabrinuta lica komandanata, shvatio je da je nešto ozbiljno, i da treba da uđe u bunker i "disciplinovano se ponaša".

Premijer je rekao da je od vojnika doznao da ovaj slučaj nije ništa specijalno i ocijenio da je time samo "stvorena posebna atmosfera za ceremoniju povlaćenja rumunske vojske iz Avganistana i da žali što nije imao dovoljno vremena da više razgovara na ručku sa vojnicima".

Rumunija je od 2002.godine do sada učestvovala u akcijama NATO u Avganistanu sa 25.000 vojnika, od kojih je 23 poginulo.

Rumunska vojska je dugo vremena bila raspoređena u oblasti Zabul, jednoj od najopasnijih u Avganistanu.

Premijer u svojoj današnjoj izjavio naveo da je 30 odsto budžeta Ministarstva odbrane bilo dodijeljeno za učešće u Avganistanu i da će sada poslije povlačenja rumunskih vojnika taj procenat biti korišćen za obuku i veće plate u vojsci.

Bonus video: