Supruga pilota nestalog aviona otkrila ključan detalj za istragu

Šaho asupruga je rekla da je njen najstariji sin prepoznao očev glas na snimku kako govori: "Laku noć Malezija 370"
77 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2014. 17:40h

Supruga pilota nestalog malezijskog Boinga nakon nekoliko mjeseci prekinula je ćutanje kako bi razriješila makar jedan detalj misterije koja i dalje privlači pažnju svjetske javnosti.

Novinar uglednog novozelandskog dnevnika i jedan iskusni pilot, te istražilac avionskih nesreća zajednički pišu knjigu o misterioznom nestanku aviona Malezija erlajnsa i kažu da im je Fejzah Kan u telefonskom razgovoru potvrdila da je osoba koja je posljednja komunicirala sa kontrolom leta bio upravo njen suprug Zahari Ahmad Šah (53).

Rekla im je da je njen najstariji sin prepoznao očev glas na snimku kako govori: "Laku noć Malezija 370", što je u suprotnosti sa dosadašnjim zvaničnim navodima, prema kojima je pozdrav iz kokpita izrekao Šahov kopilot Farik Abdul Hamid.

Sa tom je verzijom prvi u javnost izašao šef Malezija erlajnsa Ahmad Jauhari Jahija, ali on je istovremeno naveo da su posljednje riječi bile: "U redu, laku noć".

To je kasnije negirano, a kao dokaz je priložen i snimak. U međuvremenu su malezijski istražioci objavili da nisu sa sigurnošću uspjeli da identifikuju glas osobe na snimku.

Foto: Reuters

Ako je pilot zaista bio posljednji čovjek koji je komunicirao sa kontrolom leta, a u nedostatku bilo kakvih drugih konkretnih dokaza o eventualnim otmičarima u avionu, sistemom eliminacije odgovornost za nestanak pao bi na Šaha, što su, kako su nedavno objavili britanski mediji, navodno zaključili i malezijski istražoci.

Zamjenik glavnog urednika dnevnog lista Waikato Times Geof Tejlor kaže da su on i koautor knjige koju piše o nestalom avionu Evan Vilson prvo stupili u kontakt sa pilotovim šurom Asadom Kanom, koji živi u malezijskom Penangu.

U njegovom domu su napravili trosatni intervju tokom koga je u početku tvrdio da glas iz kokpita nije pilotov.

Ali, Tejlor i Vilson su uspjeli da ga nagovore da pred njima nazove pilotovu suprugu, kako bi čuli i njeno mišljenje, koje dosad javnosti nije bilo poznato jer se ona klonila medija, a prenosio se tek dio navodnog sadržaja njenih izjava policiji tokom nekoliko informativnih razgovora. Ona im je onda kazala da je njen najstariji sin sasvim siguran da je glas na snimku glas njegovog oca.

U letjelici je bilo 239 putnika i članova posade, a potraga dosad nije dala nikakve konkretne rezultate

Posljednje riječi iz kokpita snimljene su oko sat vremena nakon polijetanja aviona iz Kuala Lumpura za Peking, a prije naglog zaokreta prema jugu, odnosno Indijskom okeanu, gdje je dosad bila fokusirana potraga za olupinom.

U letjelici je bilo 239 putnika i članova posade, a potraga dosad nije dala nikakve konkretne rezultate.

Prema informacijama britanskog Sunday Timesa, malezijski istražioci su zaključili da je, pod uslovom da bude potvrđena teorija o namjernom skretanju i mogućem rušenju aviona, glavni osumnjičeni upravo pilot. Ključni razlog je taj da on, za razliku od svih ostalih 238 ljudi u Boingu 777, nije imao baš nikakvih životnih planova.

Nadalje, utvrđeno je i da je na svom privatnom simulatoru letenja imao programirane rute i piste na području gdje je organizovana velika potraga za avionom. Među pistama je i jedna na ostrvu usred Indijskog okeana, što je odmah podstaklo nove teorije o tome da avion uopšte nije pao. Dodatne sumnje podstakla je činjenica da su sve te rute izbrisane sa simulatora, što je utvrđeno detaljnim analizama.

Galerija

Bonus video: