Rasmusen: Neće neka "treća zemlja" sprečavati širenje NATO

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO, kojih je 28, sastaju se u Briselu kako bi razmotrili situaciju u Ukrajini i pripremili teren za predstojeći samit u Velsu
11 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2014. 08:03h

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da "ne postoje naznake" da Rusija poštuje međunarodne obaveze prema Ukrajini i da će Alijansa razmotriti naredne korake.

Rasmusen je ovo rekao uoči sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica NATO, kom će prisustvovati i američki državni sekretar Džon Keri.

Jedna od tema sastanka će biti kako NATO može da pomogne u izgradnji vojnog kapaciteta Ukrajine, kazao je Rasmusen.

On je dodao da će na sastanku biti razmotreni odnosi NATO s Rusijom i šta dalje treba činiti.

NATO zadržava pravo da se uveća i neće biti dozvoljeno da neka "treća zemlja" to spriječi, istakao je Rasmusen, prenijela je agencija AP, primjećujući da je očigledno mislio na Rusiju.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO, kojih je 28, sastaju se u Briselu kako bi razmotrili situaciju u Ukrajini i pripremili teren za predstojeći samit u Velsu.

Na sastanak ministarskog savjeta pozvan je i novi ukrajinski šef diplomatije Pavlo Klimkin, kao i visoka predstavnica Evropske unije za bezbjednost Ketrin Ešton, najavljeno je iz sjedišta NATO.

Osim o ukrajinskoj krizi, ministri će razgovarati i o napretku koje su zemlje kandidati ostvarili na putu za članstvo u NATO, mada će konačna odluka o proširenju sačekati samit u Velsu, koji je zakazan za septembar.

Na dnevnom redu je i plansko povlačenje iz Avganistana, koje treba da se završi do kraja godine.

Bonus video: