BNP Paribas plaća državi Njujork kaznu od osam do devet milijardi dolara?

WSJ saznaje da je francuska banka u Njujorku realizovala sumnjive transakcije u iznosu od 30 milijardi dolara
0 komentar(a)
BNP Paribas, Foto: Shutterstock
BNP Paribas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.06.2014. 15:39h

Francuska banka BNP Paribas vjerovatno će platiti vlastima američke savezne države Njujork kaznu od osam do devet milijardi dolara jer je optužena da je prekršila američki embargo na poslovanje s Kubom, Iranom i Sudanom, piše danas Vol strit džurnal (WSJ).

Francuska banka će pored toga morati na sudu da se izjasni krivom.

Biće joj zabranjene dolarske transakcije tokom nekoliko mjeseci i moraće da otpusti 30-ak zaposlenih, navodi američki list pozivajući se na izvore bliske pregovorima Pariza i Njujorka o rješavanju tog spora.

WSJ saznaje da je francuska banka u Njujorku realizovala sumnjive transakcije u iznosu od 30 milijardi dolara.

Većina transakcija se odnosila na Sudan. Već nekoliko mjeseci vode se teški pregovori o tom pitanju, koje je bilo jedna od tema sastanka predsednika SAD i Francuske Baraka Obame i Fransoa Olanda početkom juna u Parizu.

Očekuje se da će početkom jula biti postignut konačni dogovor, dodaje WSJ, podsećaći da bi to bila najveća kazna zbog kršenja američkog embarga.

Britanska banka HSBC, koju su SAD optužile za pranje novca, platila je 2012. godine kaznu od 1,9 milijardi dolara, a britanska Standard čarterd banka (Standard chartered Bank) 670 miliona dolara za kršenje embarga na poslovanje sa Iranom.

SAD su početkom marta otvorile istragu protiv tri francuske banke - Sosijete ženeral, BNP Paribas i Kredi agrikol zbog sumnje za pranje novca i kršenje embarga od 2002. do 2009. godine.

Bonus video: