Egipatski sud osudio novinare Al Džazire na po 7-10 godina, osude javnosti

Oni su proglašeni krivima da su pomagali jednu “terorističku organizaciju” time što su objavljivali laži
2 komentar(a)
Al Džazira, Egipat, Foto: Reuters
Al Džazira, Egipat, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2014. 11:14h

Egipatski sudija osudio je danas trojicu novinara Al Džazire na sedam godina robije, pošto su proglašeni krivima po optužbama da su, između ostalog, pomagali jednu “terorističku organizaciju” time što su objavljivali laži, naveo je Rojters.

Među osuđenima su Australijanac Piter Grest, dopisnik Al Džazire u Keniji, i šef biroa Al Džazire na engleskom jeziku Mohamed Fahmi.

Treći optuženi, egipatski producent Baher Mohamed, osuđen je na još tri godine zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Još 11 optuženih, među kojima su i dva britanska i jedna holandska novinarka, u slučaju osuđeno je u odsustvu na kazne od 10 godina.

Ranije je australijski premijer Toni Abot uputio direktan apel egipatskom predsjedniku Abdulu Fatahu al Sisiju da pusti Gresta, bivšeg dopisnika BBC-a.

Osuda svjetske javnosti zbog presude

Katarska televizija Al Džazira, Australija i Holandija kritikovali su danas presude koje su izrečene novinarima te televizije zbog navodne podrške Muslimanskom bratstvu.

Šef holandske diplomatije Frans Timermans najavio je da će o današnjoj presudi razgovarati s evropskim kolegama u Luksemburgu.

"Pozvaću egipatskog ambasadora u ministarstvo i razgovaraću o ovom slučaju s kolegama u Luksemburgu", rekao je Timermans, ocjenjujući da holandska novinarka nije imala pravedno suđenje.

Ministarka spoljnih poslova Australije Džulija Bišop saopštila je da je zaprepaštena današnjom presudom.

"Australijska vlada šokirana je presudom. Iznenađeni smo da je izrečena takva presuda i zapanjeni smo njenom visinom", navela je ministarka.

Direktor Al Džazire Mustafa Savak osudio je kao nepravedne današnje presude novinarima tog kanala.

"Osuđujemo tu vrstu nepravednih presuda", naveo je Savak i dodao je da šokiran visinom kazne.

Bonus video: