Maliki zatražio od Kerija vazdušni napad na sunitske ekstremiste?

Keri i Maliki razgovarali su iza zatvorenih vrata, a taj sastanak vjerovatno nije bio u prijateljskom tonu
6 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2014. 13:56h

Irački premijer Nuri al Maliki poručio je danas, u razgovoru s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem koji je doputovao u nenajavljenu posjetu Bagdadu, da je kriza u Iraku prijetnja za region, ali i cio svijet.

Kriza "predstavlja prijetnju ne samo za Irak već i za region i međunarodni mir", rekao je Maliki Keriju, navodi se u saopštenju Pres službe iračkog premijera koje prenosi AFP.

Osim rečenice "Bilo je dobro", Keri nije davao druge izjave po završetku sastanka s iračkim premijerom, javio je AP.

Državni sekretar SAD je tokom jučerašnje posjete Kairu zatražio od šiitskih lidera Iraka da daju više vlasti političkim protivnicima, u trenutku dok sunitski ekstremisti iz Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) osvajaju više gradova na sjeveru Iraka.

Keri i Maliki razgovarali su iza zatvorenih vrata, a taj sastanak vjerovatno nije bio u prijateljskom tonu imajući u vidu sugestije Vašingtona da bi irački premijer, iz muslimanske šiitske zajednice, trebalo da podnese ostavku kao prvi neophodan korak ka prestanku nasilja, navodi američka agencija.

Irački neimenovani zvaničnici su, prenoseći sadržaj razgovora Kerija i Malikija, rekli da je irački premijer tražio od SAD da izvedu vazdušne udare na pozicije sunitskih ekstremista u Iraku i susjednoj Siriji i to na njihove kampove za obuku i konvoje.

Prema istim izvorima, Keri je rekao da prije preduzimanja bilo kakvih akcija iz vazduha treba preduzeti posebne mjere opreza kako bi bile izbjegnute civilne žrtve i stvoren utisak da "Amerikanci napadaju sunite".

Ubijeno 70 zatvorenika

U blizini grada Hila, južno od Bagdada, ubijeno je 70 zatvorenika, javio je BBC pozivajući se na izvore u iračkoj policiji.

Zatvorenike, optužene za terorizam, prebacivali su dalje na jug iz bezbjednosnih razloga kada je konvoj napadnut. Zatvorenici su ubijeni u unakrsnoj vatri, nekoliko policajaca je ranjeno, a ubijeno je šest napadača.

Pobunjenici su prošle nedjelje napali i zatvor u gradu Bakubi, sjeverno od Bagdada, kada je stradalo 44 zatvorenika.

Tada je irački premijer Nuri Al Maliki izjavio da su pobunjenici ubili zatvorenike, dok je jedan drugi irački zvaničnik rekao da su ih pri pokušaju bjekstva ubili pripadnici bezbjednosnih službi.

Ofanziva sunitske ektremističke grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) počela je 9. juna i oni su od tada zauzeli više gradova u provinciji Al Anbar. Strahuje se da bi ekstremisti mogli da krenu u ofanzivu na Bagdad iz pravca Sirije, jer se sva četiri zauzeta grada nalaze duž tog puta.

Pao još jedan grad

Strateški važan šiitski grad Tal Afar na sjeveru Iraka, pao je poslije višednevnih borbi pod kontrolu sunitskih ekstremista, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

"Grad Tal Afar i aerodrom... potpuno su pod kontrolom ekstremista", prenijela je agencija AFP, pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika. Građani i bezbjednosne snage koji su napustili grad, takođe, su potvrdili ovu vijest.

Ubijen sudija koji je osudio Sadama Huseina na smrt

Pripadnici ISIL-a uhapsili su i pogubili Rafa Abdula Rahmana, sudiju koji je osudio Sadama Huseina na smrt vješanjem, navodi “Dejli mejl”.

Pobunjenici su ubili Rahmana u znak odmazde za pogubljenje bivšeg iračkog lidera. Iračka vlada nije potvrdila vijest o njegovoj smrti, ali zvaničnici ne poriču izvještaje o njegovom hapšenju prošle nedjelje.

Vjeruje se da je sudija uhapšen 16. juna, a da je pogubljen dva dana kasnije.

Član jordanskog parlamenta Halil Atijeh napisao je na svojoj stranici na Fejsbuku da je sudija Rahman, koji je predsjedavao Vrhovnim krivičnim sudom Iraka na suđenju Huseinu, uhapšen i osuđen na smrt.

“Irački revolucionari su ga uhapsili i osudili na smrt u znak odmazde za smrt mučenika Sadama Huseina”, rekao je on, prenosi “Dejli mejl” pozivajući se na list "Al Mesiron".

Sudija Rahman, koji je rođen u krudskom gradu Halabdža, preuzeo je suđenje Sadamu Huseinu u januaru 2006, nakon što se njegov prethodnik sudija Rizgar Amin našao na meti kritika, navodno zbog preblagog suđenja.

Otac troje djece diplomirao je pravo na Univerzitetu u Bagdadu 1963. godine i radio je kao advokat prije nego što je 1996. godine imenovan za glavnog sudiju Apelacionog suda Kurdistana.

On je rukovodio suđenjem Sadamu Huseinu za zločine protiv čovječnosti zbog ubistva 148 ljudi u gradu Dudžailu, gdje je 1982. pokušan atentat na iračkog predsjednika.

Sudiju Rahmana su optuživali da je bio pristrasan zato što je njegov rodni grad bio meta napada otrovnim gasom 1988. godine, koji je navodno naredio Sadam Husein.

U napadu je umrlo oko 5.000 ljudi, među kojima i nekoliko rođaka sudije Rahmana. Osamdesetih godina Rahmana su navodno uhapsili i mučili pripadnici Sadamove službe bezbjednosti.

Sudija je kasnije kritikovao način na koji je Husein pogubljen decembra 2006. On je 2008. izjavio da to nije trebalo da bude učinjeno javno i da je čin bio “necivilizovan i primitivan”.

Netanijahu: SAD da oslabe i ISIL, ali i Iran

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da bi SAD trebalo da pokušaju da oslabe ISIL, i pozvao administraciju predsjednika Baraka Obame da ne sarađuje s Teheranom kako bi pomogla u stabilizaciji Iraka.

"Ono što možemo vidjeti na Bliskom istoku, trenutno u Iraku i Siriji, snažna je mržnja između radikalnih šiita, u ovom slučaju predvođenih Iranom, i radikalnih sunita predvođenih Al Kaidom i ISIL-om i drugih", rekao je Netanijahu za TV kanal NBC.

"Sada su obje ove strane neprijatelji SAD. A kad se vaši neprijatelji bore jedni protiv drugih, ne jačajte nijednog od njih. Oslabite ih oba", rekao je izraelski premijer.

Kad je riječ o krizi u Iraku, Netanijahu je rekao da bi "najgori ishod koji može da proistekne iz nje, bio da jedna od strana, Iran, istupi sa svojim nuklearnim kapacitetom".

"To bi bila tragična greška. Ona bi zasijenila sve ostalo", ocijenio je Netanijahu.

Povodom pregovora koje svjetske sile vode s Iranom o nuklearnom programu te zemlje, izraelski premijer je rekao da se nada da se oni neće završiti lošim sporazumom.

"Mislim da ono o čemu međunarodna zajednica razgovara u slučaju Irana je da ste povukli veći dio sankcija i da je Iran zadržao većinu kapaciteta, zaliha, i mogućnosti da proizvede nuklearno oružje. To bi moglo da promijeni istoriju. To bi mogla da bude ogromna greška", zaključio je Netanijahu.

Kuvajt povukao ambasadora

Kuvajt je povukao svog ambasadora iz Iraka zbog loše bezbjednosne situacije u toj zemlji poslije višednevne ofanzive ISIL-a.

"Rekli smo našem ambasadoru i diplomatskom timu da odu (iz Iraka) prije više od nedjelju dana. To je zbog bezbjednosne situacije u Iraku. Kada budemo vidjeli da situacija postaje stabilnija i da se ponovo vraća u normalnu, oni će se vratiti", rekao kuvajtski podsekretar ministarstva spoljnih poslova Haled al Džarala u izjavi za agenciju Rojters.

Galerija

Bonus video: