Evropa ne planira da se vojno angažuje u Iraku

Britanski sekretar spoljnih poslova Vilijam Hejg isključio je bilo kakvu intervenciju njegove zemlje
5 komentar(a)
Mosul, Irak, Foto: Reuters
Mosul, Irak, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2014. 18:43h

Najviši zvaničnici NATO i Velike Britanije saopštili su danas da ne planiraju da se vojno angažuju u Iraku zbog toga što su ekstremisti sunitskih muslimana zauzeli veći dio sjevernog Iraka i krenuli prema Bagdadu.

Tokom posjete Madridu generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je izjavio da Alijansa nema ni mandat ni zahtjev za akciju i dodao " Ne vidim ulogu za NATO u Iraku", prenio je AP.

Britanski sekretar spoljnih poslova Vilijam Hejg isključio je bilo kakvu intervenciju njegove zemlje ali je rekao da može da pruži humanitarnu pomoć. U intervju BBC-u, on je rekao da rukovodstvo Iraka treba da se bavi pogoršanjem vojne situacije.

Hejg je rekao da će podržati svaku odluku SAD o borbi sa krizom. Obje zemlje su predvodile vojnu operaciju za svrgavanje Sadama Huseina 2003. godine.

Sjevernoatlantski savjet sinoć je u Briselu održao sastanak na zahtjev Turske koja je informisala svoje saveznike o situaciji u Iraku, rekao je Rasmusen. Turski državljani su kidnapovani u Iraku.

"To je bio čisto informativni sastanak" rekao je Rasmusen. "Snažno osuđujem nasilje koje smo vidjeli u Iraku i uzimanje talaca. Naše misli su sa taocima, njihovim porodicama i voljenima".

"Tražimo od onih koji su uzeli taoce da ih odmah oslobode. Ništa ne može da opravda ovaj kriminalistički akt", rekao je Rasmusen.

Bonus video: