Državni tužilac: Vatikan znao za zlostavljanje hiljada djece u Pensilvaniji

Katolički biskupi su potajno dokumentovali slučajeve i često slali informacije o tome u Vatikan, rekao je Šapiro za dvije američke nacionalne emisije
3 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2018. 06:35h

Vatikan je znao za prikrivanje dječjeg seksualnog zlostavljanja od strane rimskih katoličkih sveštenika u Pensilvaniji putem tajnih arhiva koje su biskupi slali crkvenim zvaničnicima u Rimu, izjavio je juče državni tužilac u SAD Džoš Šapiro.

Iako su katolički biskupi u Pensilvaniji sistematski poricali seksualno zlostavljanje hiljada djece tokom sedamdesetogodišnjeg razdoblja, potajno su dokumentovali slučajeve i često slali informacije o tome u Vatikan, rekao je Šapiro za dvije američke nacionalne emisije.

Šapiro je prvi put iznio optužbe protiv Vatikana tokom konferencije za novinare 14. avgusta, kada je otkrio izvještaj o dvogodišnjoj istrazi seksualnog zlostavljanja djece u Pensilvaniji.

Uglavnom se temeljio na dokumentima iz arhiva koje drži šest biskupija, rekao je.

"Postoje primjeri da nakon zlostavljanja sveštenici lažu, biskupi lažu građane, lažu policiju, lažu javnost, ali onda dokumentuju sva zlostavljanja u tajnim arhivama koje su često slali s Vatikan", rekao je Šapiro za emisiju „Jutros“ nacionalnog američkog televizijskog kanala CBS.

"Postoje određeni primjeri u kojima je Vatikan znao za zlostavljanje i bili su uključeni u prikrivanje", rekao je Šapiro.

On nije komentarisao jesu li Papa Franjo ili njegovi prethodnici znali za te informacije, piše Indeks.

Nacionalni odbor za reviziju Američke katoličke biskupske konferencije (USCCB), u saopštenju objavljenom u utorak na društvenim medijima, izjavio je kako je izvještaj pokazao "kulturu ćutanja" oko seksualnog zlostavljanja maloljetnika do "najvišeg hijerarhijskog nivoa" Katoličke crkve, zahtijevajući promjenu, posebno među biskupima.

"Držanje biskupa odgovornim zahtijevaće nezavisno preispitivanje dijela biskupa kada dođe do izricanja optužbe", izjavio je Odbor, koji je 2002. godine osnovan da savjetuje USCCB o sprječavanju seksualnog zlostavljanja djece u Crkvi.

Direktor Kancelarije za medije Svete stolice nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar Šapirovih tvrdnji.

Bonus video: