Reakcija policije

Indija: Vodenim topovima na žene

One optužuju policiju za ravnodušnost i neodgovornost
0 komentar(a)
Žene, protesti, Indija, Foto: Beta/AP
Žene, protesti, Indija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.02.2019. 14:53h

Indijska policija upotrijebila je vodene topove da rastjera grupu uglavnom žena koje su protestovale zbog silovanja i ubistva dvije tinejdžerke.

One optužuju policiju za ravnodušnost i neodgovornost.

Nekoliko stotina demonstranata zahtijevalo je da se okonča nasilje pošto su se okupili ispred kancelarije glavnog ministra države Utar Pradeš Akileša Džadava u državi gdje je slučaj grupnog silovanja i ubistva djevojčica od 14 i 15 godina bio šokantan, čak i za Indijce, gdje se svaka 22 minuta dogodi silovanje.

"Nećemo ići na spavanje, bićemo ovdje, oni (policija) moraju da zaustave ovo nasilje nad ženama", rekao je jedan demonstrant za televizijsku mrežu NDTV tokom protesta u gradu Laknau, prenijela je agencija AFP.

Agencija AP navodi da su demonstranti takođe zatražili da vlada donese akt kojim će zahtijevati od policije veću efikasnost u borbi protiv nasilja nad ženama tvrdeći da sadašnja policijska opuštenost i ravnodušnost "ohrabruje napade na žene".

Trojica uhapšenih priznala su juče da su učestvovali u grupnom silovanju i ubistvu dvije tinejdžerke koje su pronađene obješene na drvetu na sjeveru Indije prošle sedmice.

Uhapšeni mladići od oko 20 godina suočavaju se sa optužbama koje se kažnjavaju smrću, a traga se za još dvojicom osumnjičenih u selu Katra, oko 300 kilometara od grada Laknau u državi Utar Pradeš.

Policija je ranije uhapsila dvojicu policajaca i suspendovala ih zbog zanemarivanja dužnosti jer nisu pokrenuli istragu kada je otac jedne od devojčica došao da prijavi njihov nestanak.

Očevi devojčica tvrde da je lokalna policija odbila da nadje odgovorne jer njihove porodice pripadaju nižoj kasti.