Izrael prisluškivao Bila Klintona?

"Njuzvik" je nekoliko puta pisao o navodnoj izraelkoj špijunaži u SAD i da ona traje decenijama, iako su obije zemlje to porekle
2 komentar(a)
Bil Klinton, Foto: Reuters
Bil Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2014. 18:40h

Magazin "Njuzvik" piše da je Izrael prisluškivao razgovore bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona i drugih lidera tokom kritičnih faza bliskoistočnih pregovora.

U izvještaju, koji se poziva na knjigu britansko-izraelskog političkog naučnika Aharona Bregmana "Ukleta pobjeda: Istorija Izraela i okupiranih teritorija", se navodi da su izraelski obavještajci prisluškivali razgovore između Klintona i pokojnog sirijskog predsjednika Hafeza al-Asada.

U knjizi se citiraju transkripti telefonskih poziva i piše da je Izrael slušao razgovore izmedju Asada i sirijskog šefa diplomatije u SAD, kao i razgovore izmedju Klintona i bivšeg izraelskog premijera Ehuda Baraka.

Bregman takođe piše o navodnom pismu bivše državne sekretarke SAD Madlen Olbrajt i Barakovog prethodnika premijera Benjamina Netanjahua.

Ona je nastojala da uvjeri Netanjahua da će "SAD voditi pomni proces konsultacije s Izraelom" u vezi sa svakim mogućim sporazumom s Arapima",kako prenosi izraelski list "Haarec".

Bregman konstatuje da je saznanje o stavu SAD i Sirije u pregovorima "dalo Izraelu veliku prednost, što je omogućilo da bude ispred u mirovnim pregovorima i da zna šta da očekuje i da manevriše u skladu s tim."

"Njuzvik" je nekoliko puta pisao o navodnoj izraelkoj špijunaži u SAD i da ona traje decenijama, iako su obije zemlje to porekle.

Bonus video: