Afrički lideri složni: "Objavljujemo rat Boko Haramu"

Trenutno članica 15-članog Savjeta bezbjednosti Nigerija će najprije morati da podnese zahtjev, a potom će se razmotriti potencijalna odluka o sankcijama
0 komentar(a)
Fransoa Oland, afrički predsjednici, Foto: Reuters
Fransoa Oland, afrički predsjednici, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2014. 18:22h

Šefovi pet afričkih država, Nigerije, Kameruna, Benina, Čada i Nigera, u danas su u Parizu zajedno s francuskim predsjednikom Fransoom Oloandom usvojili smjernice djelovanja u borbi protiv Boko Harama, ocijenivši da grupa predstavlja "veliku prijetnju" Africi.

"Sastali smo se da bismo objavili rat Boko Haramu", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare kamerunski predsjednik Paul Bija.

Usvojenim planom predviđa se "koordinacija i razmjena informacija, nadzor granica, vojno prisustvo oko Čadskog jezera, mogućnost intervencije u slučaju opasnosti te zajedničko odlučivanje o potencijalnim akcijama", rekao je Oland.

Nigerijski predsjednik Gudlak Džonatan, kojeg je međunarodna zajednica kritikovala zbog spore reakcije na zločine Boko Harama, rekao je kako će se u potpunosti angažovati na pronalaženju 200 djevojčica koje su prije više od mjesec dana oteli članovi islamističke grupe.

Zapadni diplomatski izvori u subotu saznaju da će se Nigerija zbog postupaka islamističke grupe Boko Haram vjerovatno obratiti Savjetu bezbjednosti UN te od njega zatražiti da toj grupi uvede sankcije.

"Nigerija se načelno složila u pogledu nacrta rezolucije kojom bi Savjet bezbjednosti mogao uvesti sankcije protiv Boko Harama", rekao je neimenovani izvor.

Trenutno članica 15-članog Savjeta bezbjednosti Nigerija će najprije morati da podnese zahtjev, a potom će se razmotriti potencijalna odluka o sankcijama.

Dosad je službena Abudža bila prilično suzdržana oko traženja pomoći od UN u borbi protiv Boko Harama.

Čadski predsjednik Idris Debi istakao je "odlučnost u suočavanju s teroristima koji truju cijelu regiju".

Beninski predsjednik Tomas Boni Jaji kazao je kako su čelnici na samitu u Parizu odlučili "ujediniti napore i resurse na međunarodnom i regionalnom planu" te dodao kako "za vjersku netoleranciju u Africi više nema mjesta".

Predsjednik Nigera Mahamadu Isufu nakon sastanka u Parizu izrazio je zadovoljstvo što se ondje, među ostalim, raspravljalo o ekonomskom i društvenom razvoju regije.

U radu samita učestvovali su predstavnici SAD-a, Velike Britanije i EU.

Bonus video: