Kad Kim Džong-Un padne sa vlasti, uhapsiće ga Kina?

Vođstvo Sjeverne Koreje biće uhapšeno kako bi ih Kina imala pod nadzorom te kako bi ih spriječili u daljem kovanju i vršenju vojnih planova
5 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2014. 08:41h

Kad padne sjevernokorejska vlada Kim Džong Un završiće u u kineskom zatvoru. Detalji su navodno već riješeni.

Kina, zemlja za koju se donedavno smatralo najvećim (možda i jedinim) partnerom Sjeverne Koreje složila je detaljan plan za hapšenje "Izvrsnog Vođe" u slučaju kolapsa režima dinastije Kim.

U tom bi scenariju Kim Džong Un bio uhapšen zajedno s ostatkom državnog i vojnog vrha. Ukoliko bi se zemljom proširili nemiri Kina planira da otvori izbjegličke kampove sa svoje strane granice kako bi prihvatila one koji će se dati u bijeg.

Vođstvo Sjeverne Koreje biće uhapšeno kako bi ih Kina imala pod nadzorom te kako bi ih spriječili u daljem kovanju i vršenju vojnih planova koji bi mogli naštetiti nacionalnim interesima Kine, stoji u izvještaju, a postoji i mogućnost saradnje sa "stranim silama".

"Ono što smo naučili na primjeru pada nekih drugih totalitarnih režima - Sovjetskog Saveza, Gadafijeve Libije je da što je sistem totalitarniji to brže i jače pada", kaže Jun Okumura, stručnjak za ovo područje s instituta Meiji za The Telegraph.

Okumura dodaje i kako planovi za slučaj vanredne situacije moraju postojati te da je prilično siguran da ga za slučaj Sjeverne Koreje imaju i SAD i Južna Koreja, no iznenađuje ga da je Kina dopustila da njihov plan procuri u javnost.

Smatra da je tajming vrlo simboličan budući da Kina sigurno već dvadeset godina ima spreman ovaj plan.

Bonus video: