Stručnjaci preispituju traganje za malezijskim avionom

"Moramo... se uvjeriti da nema greške u analizi, mada su procjene ispravne, analiza je ispravna, pretpostavke i zaključci su ispravni"
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2014. 08:47h

Međunarodna grupa stručnjaka će preispitati sve podatke prikupljene tokom skoro dva mjeseca potrage za nestalim putničkim avion malezijske kompanije da bi provjerili da li je obimna potraga u pustom dijelu Indijskog okeana za avionom, uopšte bila na pravom mjestu, rekli su zvaničnici u ponedjeljak.

Visoki zvaničnici iz Malezije, Australije i Kine sastali su se u australijskom gradu da detaljno razmotre naredne korake u potrazi za velikim "boingom 777" kompanije "Malejža eirlajns".

Istraga je do sada vođena u širem području udaljene oblasti Indijskog okeana zapadno od Australije. Ta oblast je središte potrage pošto je tim analitičara, na osnovu satelitskih i radarskih podataka, izračunao da je avion najvjerovatniju skrenuo u sasvim suprotnom smjeru od prvobitnog kursa.

Od srijede će ti podaci biti ponovo analizirani i upoređeni sa svim informacijama prikupljenim u potrazi tokom koje nije nađen ni jedan dio aviona, uprkos detaljnoj pretrazi više od 4,6 miliona kvadratnih kilometara površine okeana i traganju sonarom na dnu.

"Moramo... se uvjeriti da nema greške u analizi, mada su procjene ispravne, analiza je ispravna, pretpostavke i zaključci su ispravni", rekao je novinarima u Kanberi Angus Hjuston, šef potrage.

Istražitelji su iznenađeni nedostatkom materijalnih dokaza o avionu nestalom 8. marta tokom leta iz Kuala Lumpura za Peking. Višenedjeljna potraga za ostacima na površini okeana je obustavljena prošle nedjelje, pošto su zvaničnici ocijenili da je vjerovatno potonuo bilo koji dio olupine koji je možda u prvo vrijeme plutao.

"Nažalost, sav taj napor nije doveo ni do čega", rekao je australijski ministar saobraćaja Voren Tras. "Na osnovu informacija bili smo sigurni da je područje pretraga ispravno utvrđeno, ali to nas nije dovelo do nalaženja tragova aviona".

Šef potrage Hjuston je upozorio da bi podvodna pretraga dna okeana vjerovatno potrajala i čitavu godinu.

Hjuston i Tras su se u ponedjeljak u Kanberi sastali s malezijskim ministrom odbrane Hišamudinom Huseinom i kineskim ministrom transporta Jangom Čuantangom da bi precizirali sljedeće korake podvodne pretrage koja će se usredsrediti na 60.000 kvadratnih kilometara dna Indijskog okeana.

Zvaničnici kontaktiraju vlade i privatne firme da bi utvrdili da li one imaju specijalizovanu opremu koja može da zaroni dublje od robotske podmornice "blufin 21". Ta podmornica bez posade je nedjeljama snimala sonarom dno okeana u području gdje su početkom aprila uhvaćeni zvuci nalik onima koje, radi lakšeg nalaženja, poslije udesa emituju "crne kutije" aviona.

Ograničenje podmornice "blufin 21" je to što može da zaroni samo do dubine od 4,5 kilometara, a dijelovi zone pretrage su vjerovatno dublji od toga. Dodatna teškoća je to što niko zapravo i ne zna koliko je dubok okean u području pretrage.

"Ja ne znam da iko to zna jer nikada nije napravljena mapa tog dijela okeana", rekao je Tras, dodavši da će izrada detaljne mape dna Indijskog okeana biti ključni dio naredne faze potrage.

Pored mogućnosti za dublje ronjenje, traži se takva nova oprema koja će stalno slati podatke posadi broda na površini. Podaci sa "blufina" se mogu preuzeti tek kada izroni i utovari se na brod poslije 16-časovnog ronjenja.

Vjerovatno će biti potrebna još dva mjeseca prije no što stigne nova oprema, rekao je Tras.

"Bluefin" će nastaviti da radi, ali tek pošto se brod koji je njegova baza, "Oušn šild" snabde u Zapadnoj Australiji i vrati u potragu.

Galerija

Bonus video: