Oblast za potragu aviona se proširuje, rođaci protestuju

"Mi smo svi došli u malo područje i nismo ništa našli. Sada moramo da se vratimo u veliko područje"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2014. 09:01h

Potraga za nestalim avionom Malezija Erlajnza proširiće se na veću površinu mora jer pretraga sonarom oblasti za koju se pretpostavljalo da je vjerovatno mjesto nesreće nije dala nikakve rezultate, saopštile su danas australijske vlasti.

Australijski koordinacioni centar zadužen za potragu aviona naveo je da je od prošle nedjelje robot podmornica pretražila 95 odsto od 310 kvadratnih kilometara površine za koju se vjerovalo da krije nestali avion, ali da nije pronađeno ništa. Američka mornarica sada kreira trodimenzionalnu sonarnu mapu dna okeana u oblasti u kojoj su zabilježeni signali iz crne kutije aviona 8. aprila.

Obast za pretragu je prečnika deset kilometara, na dubini od 4,5 kilometara kod zapadne obale Austaralije. "Ukoliko do kraja pretrage ne pronađemo ništa korisno, mornarica SAD će nastaviti da pretražuje oblasti u nastavku tog prečnika od deset kilometara", naveo je australijski centar.

U Pekingu rođaci žrtava te avionske nesreće protestuju ispred ambasade Malezije pošto ih zvaničnici te zemlje nisu obavijestili, kako su i obećali, o napretku u istrazi. Jutros je više od sto policajaca raspoređeno oko ambasade Kine, kako bi spriječili nerede jer je sličan protest održan i sinoć.

Neki rođaci nestalih u ovoj nesreći odbijaju teoriju o padu aviona u Indijski okean i insistiraju na tvrdnji da zvaničnici Malezije kriju istinu o tome šta se desilo sa tom letjelicom.

"Sad govorimo o godinama"

Potraga za nestalim malezijskim avionom vjerovatno će se otegnuti na više godina, rekao je danas visoki američki zvaničnik.

Podvodna potraga zapadnog područja Australije za bilo kakvim tragom koji bi doveo do ostataka aviona sa leta MN370 nije donijela rezultate, prenijela je agencija Rojters.

Potraga za misteriozno nestalim avionom sada će ući u mnogo težu fazu pretraživanja šireg područja okeana, rekao je neimenovani zvaničnik američkih odbrambenih snaga.

"Mi smo svi došli u malo područje i nismo ništa našli. Sada moramo da se vratimo u veliko područje. Sada govorimo o godinama", rekao je on.

Ali, naglasio je zvaničnik, Malezija mora da odluči kako će da nastavi sa potragom kao i da li će se u nju uključuti još robotičkih podmornica.

Avion sa 239 putnika letio je iz Kuala Lumpura u Peking 8. marta, kada je misteriozno nestao.

Galerija

Bonus video: