Šezdeset odsto Japanaca podržava lov na kitove

Međunarodni sud prvde, najviša pravna instanca Ujedinjenih nacija, nedavno je zabranio Japanu da nastavi da lovi kitove na Antarktiku
3 komentar(a)
Kit, Foto: Shutterstock
Kit, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.04.2014. 10:31h

Oko 60 odsto Japanaca podržava lov na kitove uprokos zabrani Međunarodnog suda pravde, pokazuje anketa objavljena danas u jednom japanskom dnevniku.

Samo 23 odsto od 1.756 ispitanika je protiv, a njih 17 odsto se nije izjasnilo, navodi se u anketi lista Asahi Šimbun koja je sprovedena 19. i 20. aprila.

Međunarodni sud prvde, najviša pravna instanca Ujedinjenih nacija, nedavno je zabranio Japanu da nastavi da lovi kitove na Antarktiku.

Japanska vlada je primila k znanju ovu odluku suda i navela da će okončati svoj program lova na kitove na Antarktiku, ali da priprema drugi program koji je u skladu s međunarodnim propisima po kojima je izuzetno dozvoljen lov za naučne i nekomercijalne svrhe.

Japan je takođe ukazao da će nastaviti da lovi kitove na drugim mjestima, na primjer u sjeverozapadnom Pacifiku

Japan je takođe ukazao da će nastaviti da lovi kitove na drugim mjestima, na primjer u sjeverozapadnom Pacifiku.

Prema anketi, oko 60 odsto ispitanika odobrava namjeru vlade da nastavi tu "tradicionalnu" aktivnost.

Čak i među onima koji kažu da ne jedu meso kitova, skoro polovina njih podržava lov na kitove. Na pitanje da li jedete meso od kitova, samo njih 14 odsto je odgovorilo potvrdno, njih 48 odsto je reklo da su ga jeli, ali davno, a njih 37 odsto da ga nikad nisu jeli.

Kako navodi agencija Frans pres, kontradiktornost toga što veliki broj onih koji kažu da ne jedu kitove podržavaju njihov lov može možda da se objasni time što se ta aktivnost smatra elementom japanske kulture.

Za neke Japance zabraniti tu praksu znači ugroziti staru kulinarsku japansku tradiciju. Takođe činjenica da neki strani sud diktira Japanu šta treba da radi, nacionalisti smatraju kao narušavanje suvereniteta zemlje, i smatraju napadima na zemlju akcije ekološke organizacije "Si Šeperd" (Sea Shepherd) protiv japanskih kitolovaca.

"Naša zemlja će se čvrsto držati svoje osnovne politike lova na kitove radi istraživanja, uz poštovanje međunarodnog prava", rekao je prošlog petka ministar za ribolov Jošimasa Hajaši, i dodao da je cilj da se nastavi komercijalni lov na kitove kada se ustanove propisi zasnovani na osnovu istraživanja.

On je upozorio da će po pitanju nedozvoljenih nasilnih akata ekoloćkih organizacija koje se protive lovu na kitove, Japan razmatrati kontramjere "da bi osigurao bezbjednost flote, istraživača i posade".

Bonus video: