Mini podmornica ide u potragu za nestalim avionom

"Brod 'Okeanski štit' će danas prestati da pretražuje okean uz pomoć lokatora signala
2 komentar(a)
Malezija avion, Australijski brod, Foto: Reuters
Malezija avion, Australijski brod, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2014. 06:59h

Brod australijske mornarice koji predvodi potragu za nestalim malezijskim avionom će pod vodu poslati mini-podmornicu što je prije moguće, izjavio je načelnik Združenog koordinacionog centra za potragu i nekadašnji komandant oružanih snaga Australije, Angus Hjuston.

"Brod 'Okeanski štit' će danas prestati da pretražuje okean uz pomoć lokatora signala i umjesto toga što prije angažovati mini-podmornicu 'Blufin-21", rekao je Hjuston, dodajući da je posljednji signal za koji se sumnja da potiče iz crnih kutija nestalog aviona "Malezija erlajnsa" registrovan prije šest dana, prenijela je agencija AFP.

"Već šest dana nismo registrovali nikakav signal, pa pretpostavljam da je vrijeme da se spustimo ispod površine vode", naveo je Hjuston na konferenciji za štampu u Pertu.

On je dodao i da je na području pretrage danas uočena naftna mrlja, nakon čega su prikupljena dva litra te tečnosti radi testiranja. "Ističem da tek treba da se odredi otkud potiče to gorivo, ali je mrlja uočena oko 5.500 metara od mjesta na kojem je 'Okeanski štit' registrovao signale", rekao je Hjuston.

Od nestanka "Boinga 777" je prošlo 38 dana, dok baterije avionskih crnih kutija obično traju samo 30 dana, podsjetio je australijski zvaničnik.

Avion na letu od Kuala Lumpura ka Pekingu nestao je 8. marta, a u njemu je bilo 239 putnika i članova posade.

Potraga je isprva bila skoncentrisana na Južno kinesko more, ali je kasnije prebačena na zonu južnog Indijskog okeana, pošto su satelitski podaci ukazali da bi to moglo da bude mjesto pada.

Bonus video: