Prvi nezvanični rezultati izbora u Avganistanu: Vodi bivši lider opozicije

"Svima bi trebalo da bude jasno da se rezultati u budućnosti mogu promijeniti, jer ovo nije konačan rezultat", rekao je predsjednik izborne komisije Ahmad Jusuf Nuristani
50 pregleda 0 komentar(a)
Avganistan, izbori, Foto: Beta/AP
Avganistan, izbori, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.04.2014. 16:08h

Prema prvim zvaničnim rezultatima avganistanskih predsjedničkih izbora održanih 5. aprila vodi bivši lider opozicije Abdulah Abdulah, ali rekordan broj nepravilnosti i izbornih prevara prelazi i brojke iz 2009, kada nije priznato više od milion sumnjivih biračkih listića.

Prema prvim podacima na osnovu 10 odsto glasova iz 26 od ukupno 34 avganistanske pokrajine, Abdulah je u vodstvu sa 41,9 odsto, saopštila je nezavisna izborna komisija, a bivši ministar finansija i bivši zvaničnik Svjetske banke sa programom radikalnih ekonomskih reformi Ašraf Gani je drugi sa 37,6 odsto glasova.

Treći kandidat koji se nadmetao za predsjedničko mjesto uz podršku dva brata predsjednika Hamida Karzaija, bivši ministar finansija Zalmai Rasul, daleko je iza Abdulaha i Ganija sa samo 9,8 odsto glasova.

"Svima bi trebalo da bude jasno da se rezultati u budućnosti mogu promijeniti, jer ovo nije konačan rezultat", rekao je predsjednik izborne komisije Ahmad Jusuf Nuristani.

Saveznici Avganistana izbore održane 5. aprila ocijenili su uspješnim zbog velikog odziva birača, ali njihovu legitimnost mogli bi da potkopaju dokazi o teškim izbornim prevarama. Oko 60 odsto od 12 miliona Avganistanaca sa pravom glasa izašlo je na izbore uprkos prijetnjama talibana koji ipak nisu uspjeli da izvedu velike napade i tako ometu održavanje izbora.

Tijelo za izborne prigovore izvijestilo je da će možda biti potrebno više vremena nego što se up očetku predviđalo da se istraže sve pristigle pritužbe, ali njihov broj neće uticati na rokove za izbor predsjednika. Dosad je primljeno 3.724 pritužbi na nepravilnosti i kršenje propisa, a to je oko 1.000 više nego na izborima 2009. Konačni rezultati očekuju se 14. maja.

Sva trojica najizglednijih predsjedničkih kandidata žalila su se na nepravilnosti tokom izbora koji bi trebalo da donesu prvi demokratski proenos vlasti čim istekne mandat sadašnjem šefu države Hamidu Karzaiju nakon 12 godina vlasti.

Bonus video: