Njujork: Policajac podmetao lažne dokaze?

Protest je održan na stepenicama ispred gradske skupštine, dan pošto je jedan čovek, osuđen za ubistvo još 1989. oslobođen poslije više od 20 godina
2 komentar(a)
Njujorška policija, Foto: Shutterstock
Njujorška policija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.04.2014. 10:26h

Grupa osuđenika u Njujorku zahtijevala je od tužilaštva da ubrza istragu o nekoliko decenija starim slučajevima u kojima je policajac podmetao lažne dokaze.

Protest je održan na stepenicama ispred gradske skupštine, dan pošto je jedan čovek, osuđen za ubistvo još 1989. oslobođen poslije više od 20 godina jer su novi dokazi pokazali da se u vrijeme ubistva nalazio u drugoj državi.

"Juče je oslobođen jedan ostarjeli čovjek, koji je nekad bio mlad čovjek. Tražili su od nas da budemo strpljivi. Kažemo, bili smo strpljivi decenijama", rekao je jedan od organizatora skupa, Loni Sori.

Ponovno otvaranje slučajeva sada penzionisanog detektiva Luisa Skarčele počelo je prošle godine pošto je jedan osuđeni za ubistvo osobođen zahvaljujući novim dokazima.

Ti dokazi pokazali su da je detektiv podstakao svedoka na lažan iskaz i "obučio" ga da identifikuje okrivljenog.

Od tada su i drugi osuđenici obnovili svoje optužbe da je Skarčela manipulisao dokazima, falsifikovao iskaze svjedoka i zastrašivao ih.

Tužilac Bruklina Ken Tompson poručio je okupljenima da tim koji razmatra stare slučajeve i dalje naporno radi na utvrđivanju istine.

Neki od okupljenih demonstranata pušteni su na uslovnu slobodu pošto su odslužili dugogodišnje kazne zatvora, ali i dalje traže pravdu.

Nekadašnji osuđenici i njihovi prijatelji i porodice nosili su kape sa natpisima "Nepravedno optuženi" i "Žrtve detektiva Skarčele".

Skarčela je negirao optužbe.

Bonus video: