Izbori u Kvebeku: Hoće li biti novog referenduma?

Građani te kanadske pokrajine, u kojoj se uglavnom govori francuski, odbacili su na prethodnim referendumima 1980. i 1995. godine nezavisnost
0 komentar(a)
Filip Kujar, Foto: Reuters
Filip Kujar, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2014. 07:21h

U Kvebeku se održavaju vanredni parlamentarni izbori, od čijeg ishoda bi moglo da zavisi sazivanje novog referenduma o nezavisnosti te kanadske pokrajine.

Prema najnovijim anketama, očekuje se da će najviše glasova - između 37 i 40 odsto - osvojiti opozicioni liberali Filipa Kujara, koji se zalažu za federalnu državu, dok bi na drugom mjestu, sa oko 30 odsto, bila trenutno vladajuća separatistička Kvebečka partija, koju predvodi Polin Maroa.

Nacionalistička Kvebečka partija je poslije pobjede na izborima 2012. godine formirala manjinsku vladu, a 18 mjeseci kasnije, 5. marta, premijerka Maroa sazvala je nove izbore, u nadi da će obezbijediti dovoljno glasova da formira većinski kabinet, što je u to vrijeme djelovalo više nego izgledno, prenio je AFP.

Raspoloženje glasača se, međutim, za kratko vrijeme promenilo zbog, kako tvrde analitičari, izjave jednog istaknutog funkcionera vladajuće stranke da Kvebek treba da bude samostalna država, o čemu bi, u slučaju da Kvebečka partija formira većinsku vladu, do kraja mandata moglo biti odlučeno na referendumu.

Maroa je pokušala da ublaži tu izjavu i ubijedi birače da na izborima treba glasaju za novu vladu, a ne da odluče o budućnosti pokrajine, ali, sudeći prema rezultatima anketa, nije u tome uspjela.

Građani te kanadske pokrajine, u kojoj se uglavnom govori francuski, odbacili su na prethodnim referendumima 1980. i 1995. godine nezavisnost Kvebeka, a najnovije istraživanje javnog mnjenja pokazuje da dvije trećine stanovništva ne želi da se to pitanje ponovo pokreće.

U sadašnjem sazivu parlamenta Kvebeka, od 125 mjesta liberali drže 49, a Kvebečka partija 54.

U protekle četiri decenije, na vlasti su se smjenjivali liberali i Kvebečka partija, i svaki put bi vladajuća stranka ostala na vlasti dva uzastopna mandata.

Bonus video: