Avganistan: Jedna osoba poginula, a dvije povrijeđene na glasačkom mjestu

Po islamistima, ovi izbori su strana zavjera i apelovali su na svoje borce da napadaju birališta, birače i snage bezbjednosti
0 komentar(a)
Avganistan, izbori, Foto: Reuters
Avganistan, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2014. 17:24h

Birališta na predsjedničkim izborima u Avganistanu su zvanično zatvorena u pet popodne po lokalnom vremenu (2 i 30 po centralnoevropskom), saopštila je Nezavisna izborna komisija.

Građanima koji su u vrijeme predviđeno za zatvaranje bili u redu za glasanje, dozvoljeno je da ga obave i kasnije, izvještava AFP.

Jedna osoba je poginula, a dvije su povrijeđene u eksploziji koja se dogodila na jednom biralištu u provinciji Logar, u jugoistočnom Avganistanu, samo nekoliko sati poslije početka izbora.

Po islamistima, ovi izbori su strana zavjera i apelovali su na svoje borce da napadaju birališta, birače i snage bezbjednosti koje obezbjeđuju biračka mjesta.

Iz straha od nasilja 211 biračkih mjesta od 6.423 je ostalo zatvoreno.

Avganistanci su se ipak u velikom broju pojavili na biralištima. Šef Nezavisne izborne komisije Ahmad Jusuf Nuristani izjavio je za AFP da je odziv birača bolji nego što se očekivalo, ne nevodeći precizne podatke.

Ovo su treći predsjednički izbori od svrgavanja talibanske vlasti 2001, na kojima će biti izabran nasljednik Hamida Karzaija. Dvanaest miliona glasača je na oko 6.000 glasačkih mjesta biralo lidera između 11 kandidata.

Analitičari procjenjuju da najveće šanse imaju lider opozicije Abdulah Abdulah - jedini ozbiljan kandidat čiju izbornu bazu ne čini izborna grupa Paštuna, zatim tvrdolinijaš i bivši mudžahedin Abdul Rasul Sajaf i Karzaijev dogogodišnji saradnik Zalmaj Rasul, koji je, kao i Abdulah Abdulah, ranije bio šef diplomatije.

Nasljednik aktuelnog predsjednika Hamida Karzaija, koji po Ustavu nema pravo da se ponovo kandiduje jer je već ispunio dva mandata, imaće težak zadatak da se izbori sa pobunjenicima širom zemlje i ostvari bezbjedno okruženje.

Ne očekuje se da ijedan kandidat dobije podršku više od 50 odsto birača u prvom krugu.

Avganistanske vlasti su, inače, od sinoć blokirale slanje poruka sa mobilnih telefona iz bezbjednosnih razloga, ne bi li spriječile ekstremiste da koriste SMS u organizovanju napada.

Bonus video: