Brenan će se možda obratiti sudu: Oduzeti Trampu pravo na ukidanje pristupa podacima

Bivši direktori CIA i drugi najviši bezbjednosni zvaničnici uglavnom po prestanku funkcije zadržavaju pristup podacima, bar za izvjesno vrijeme, kako bi mogli da savjetuju svoje nasljednike na funkcijama ili da obavljaju određene poslove
0 komentar(a)
Džon Brenan, Foto: Reuters
Džon Brenan, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.08.2018. 18:49h

Bivši direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Džon Brenan izjavio je danas da razmatra da sudskim putem spriječi predsjednika Donalda Trampa da ukida pristup obavještajnim podacima drugim zvaničnicima kao što je to njemu učinio.

Brenan je u izjavi za američku televizijsku mrežu En-Bi-Si (NBC) rekao da je stupio u kontakt s nekoliko advokata o mogućnosti da se Trampu sudskim putem oduzme pravo na ukidanje pristupa podacima zvaničnicima.

Prema njegovim riječima, učiniće sve što je u njegovoj mogućnost da spriječi tu vrstu "zloupotrebe" i obratiće se sudu, ako to bude bilo neophodno.

Bivši direktori CIA i drugi najviši bezbjednosni zvaničnici uglavnom po prestanku funkcije zadržavaju pristup podacima, bar za izvjesno vrijeme, kako bi mogli da savjetuju svoje nasljednike na funkcijama ili da obavljaju određene poslove.

Tramp je nedavno naveo da preispituje bezbjednosne privilegije za nekolicinu bivših obavještajnih zvaničnika, među kojima je bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi. Svi oni su kritičari predsjednika SAD ili ljudi za koje vjeruje da rade protiv njega.

Agencija AP nedavno je ocijenila da je ukidanje pristupa osjetljivim podacima Brenanu nezabilježeni čin osvete prema istaknutim kritičarima i politizacija procesa bezbjednosne provjere u federalnoj vladi.

Kako je prenio Njujork tajms, Brenan je rekao nedavno da mu je Tramp ukinuo pristup obavještanim podacima zato što je njegov predizborni štab bio u dosluhu s Rusijom kako bi uticao na izbore i sada očajno želi da okonča istragu specijalnog istražitelja.

Bonus video: