Naučnici: Što je vrijeme toplije, požari lakše izbijaju i vatra se više širi

Niska vlažnost je ključan faktor za širenje požara, navodi naučnica Dženifer Balč sa Univerziteta u Koloradu, i dodaje da će na zapadu SAD uskoro biti požara koji će zahvatati površinu veću od 4.000 kvadratnih kilometara
52 pregleda 5 komentar(a)
SAD, požar, Foto: Reuters
SAD, požar, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.08.2018. 17:42h

Površina zahvaćena požarima više je nego udvostručena u SAD u posljednjih 35 godina, a njihovo širenje u direktnoj je vezi s povećanjem temperature vazduha, pokazala je analiza agencije Asošiejted pres.

Klimatske promjene izazvane dejstvom čovjeka dovele su u posljednjih 35 godina do povećanja temperature na planeti, a u godinama u kojima je izgorjela najveća površina zemljišta zabilježene su i najviše temperature, navodi AP.

Stručnjaci navode da je usljed globalnog zagrijavanja došlo do velike promjene u drveću, grmlju i drugim biljkama koje gore, pošto je njihova vlažnost smanjena.

Što je vrijeme toplije, više vode isparava iz biljaka, a što se one brže suše i što im je vlažnost manja, požari lakše izbijaju, a vatra se više širi i intenzivnije gori, smatraju stručnjaci.

Niska vlažnost je ključan faktor za širenje požara, navodi naučnica Dženifer Balč sa Univerziteta u Koloradu, i dodaje da će na zapadu SAD uskoro biti požara koji će zahvatati površinu veću od 4.000 kvadratnih kilometara.

Pet najtoplijih perioda od aprila do septembra na zapadu SAD zabilježeni su u godinama u kojima je u prosjeku izgorjelo više od 35.000 kvadratnih kilometara zemlje, pokazuju podaci nadležnih službi.

To je tri puta više od prosjeka u pet najhladnijih perioda od aprila do septembra, navodi AP.

Ljeto na zapadu SAD za sada je za 1,7 stepeni Celzijusa toplije od prosjeka u 20. vijeku, a jul ove godine bio je najtopliji u saveznoj državi Kaliforniji u posljednje 124 godine.

Pet godina s najvećom površinom izgorjele zemlje od 1983. godine imalo je od aprila do septembra prosječnu temperaturu od 17,4 stepena Celzijusa, što je 1,2 stepena toplije od prosjeka i 2,4 stepena više nego u godinama s najmanjom spaljenom površinom.

U posljednjih nekoliko decenija nije došlo do bitnije promjene u broju nastalih požara u SAD, ali je površina koju zahvataju znatno povećana.

Godina 2000. je u izvjesnom smislu prekretnica, pošto je od 1983. do 1999. godišnje u SAD bilo manje od 25.000 kvadratnih kilometara spaljene zemlje, dok je u periodu koji je uslijedio bilo 10 godina s više od 25.000 kvadratnih kilometara površine zahvaćene požarima, uključujući 2006. godinu, 2015. i 2017. u kojima je izgorjelo više od 38.000 kvadratnih kilometara.

Bonus video: