Plutajući predmeti nisu djelovi nestalog aviona: To je ribarski pribor i otpad

Potraga za nestalim avionom je krajem sedmice proširena na novu zonu veličine 319.000 km2, približno 1.850 km zapadno od Perta
91 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2014. 09:49h

Plutajući predmeti koje su prikupili brodovi na u južnom dijelu Indijskog okeana ne pripadaju Boeingu 777 kompanije Malezija erlajns, prenosi AFP.

"Izgleda da se radi o ribarskom priboru i otpadu koji pluta površinom okeana", kazao je portparol Australijskog pomorskog nadzora.

Satelitski snimci nekoliko zemalja posljednjih sedmica su otkrile više desetina, čak stotina, plutajućih predmeta na jugu Indijskog okeana, ali ekstremni uslovi u australijskim vodama čine potragu pogubnom. Potraga je od utorka prekinuta dva puta.

Potraga za nestalim avionom je krajem sedmice proširena na novu zonu veličine 319.000 km2, približno 1.850 km zapadno od Perta, ispred zapadne obale Australije. Potraga je proširena nakon novih računanja putanje aviona koji je vjerovatno zbog manjka goriva pao u Indijski okean ranije nego što je prvobitno bilo procijenjeno.

Potraga se dotada odvijala više jugozapadno od Perta.

Potraga za MH370 bi mogla da traje godinama, porodice putnika ljute

Potraga za nestalim avionom Malezija erlajnsa mogla bi da traje godinama, kazao je zvaničnik iz američke mornarice. Potraga koja traje već tri sedmice biće nastavljena i danas.

Potragu će otežati loša vremenska prognoza. Površinu od 319.000 kvadratnih kilometara pretražiće 10 aviona, kojima će se pridružiti i osam brodova, među kojima je i australijski Ocean Shield, brod opremljen lokatorom crnih kutija i robotskom podmornicom. Tom brodu će trebati nekoliko dana da stigne do tog ogromnog područja, piše Reuters.

U potragu se uključuje i australijski brod Ocean Shield, Foto: Reuters

Dio crne kutije koji odašilje signal napajaju baterije koje su dizajnirane da traju 30 dana, a potraga je danas ušla u 23. dan.

Kapetan američke mornarice Mark Metjus kazao je novinarima u pomorskoj bazi Stirling, nedaleko od Perta, da nedostatak informacija o tome gdje se avion srušio ozbiljno koči mogućnost njegovg pronalaska.

On je podsjetio na potragu za avionom Er Fransa 447 koji se 2009. srušio u blizini Brazila, i kazao kako su tada tokom potrage imali mnogo bolje informacije o poziciji gdje je avion ušao u vodu.

Još nije potvrđeno da ijedan od predmeta koji su uočeni u moru pripadaju avionu Malezija Erlajsa.

Australijske vlasti, koje koordiniraju potragu u južnom Indijskom okeanu, saopštile su da je formirano novo tijelo za nadzor istrage i zemljama koje su uključene u potragu izdale skup protokola kojih bi trebalo da pridržavaju. Njen zadatak će biti da koordinira potragu na moru, osigura vezu sa svim stranama i bude uporište za porodice 239 putnika nestalog aviona.

Na čelo nove jedinice, sa bazom u Bertu, imenovan je Angus Hjuston, bivši vojni zapovjednik. Hjuston je na čelu australijske vojske bio od 2005. do 2011. godine.

U potragu za malezijskim avionom uključeno je više od 20 zemalja, 60 aviona i brodova.

Malezijska vlada se našla na udaru oštrih kritika Kine, odakle dolazi više od 150 putnika nestalog aviona. Rodbina nestalih optužuje vladu i traži "dokaze i istinu".

U nedjelju se na desetine ljutih članova porodica kineskih putnika sastalo sa malezijskim zvaničnicima, tražeći od njih da ih na vrijeme i jasno obavještavaju o dokazima i da odgovaraju na pitanja porodica. Članovi porodica nestalih putnika traže i izvinjenje što su vlasti objavile zbunjujuće informacije i što su vlasti jednostavno rekle 24. marta da se avion srušio.

Galerija

Bonus video: