GS UN velikom većinom protiv pripajanja Krima Rusiji, Crna Gora glasala za rezoluciju

Za razliku od Savjeta bezbjednosti, na GS ne postoji pravo veta
61 pregleda 212 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2014. 17:43h

GS UN izglasala je rezoluciju kojom se pripajanje Krima Rusiji proglašava nelegalnim sa 100 glasova "za", 11 "protiv" i 58 uzdržanih.

Među zemljama koje su podržale rezulaciju našla se i Crna Gora.

GS UN je održala sjednicu na zahtjev Ukrajine dvije nedjelje nakon što je Rusija u Savjetu bezbjednosti UN uložila veto na nacrt rezolucije o krimskom referendumu.

Za razliku od Savjeta bezbjednosti, na Generalnoj skupštini ne postoji pravo veta, a rezolucije nisu pravno obavezujuće, ali odražavaju mišljenje svijeta, navodi AP.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Deščicja pozvao je ranije danas Generalnu skupštinu da izglasa rezoluciju kako bi "potvrdili Povelju UN, umjesto da je unize".

"Rusija grubo gazi teritorijalni integritet Ukrajine, iako je stalna članica SB UN i kao takva bi trebalo da održava svjetski mir i bezbjednost", naveo je on.

Ruski zvaničnici su prije glasanja izneli "veoma negativan stav" Kremlja prema rezoluciji.

"Mislimo da je ovaj dokument politički motivisan i da nema dodira sa realnošću", rekao je zamjenik šefa ruske diplomatije Genadij Gatilov.

Predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin prije glasanja je rekao da je kontraproduktivno opirati se rezultatima referenduma na Krimu, koji je "već odigrao svoju istorijsku ulogu".

Portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Jevgenij Perebjinis rekao je ranije da je cilj rezolucije da UN "potvrdi teritorijalni integritet Ukrajine i pozove na sprječavanje priznavanja promjena statuta Autonomne Republike Krim na osnovu ilegalnog referenduma"

Prije dvije nedjelje u Savjetu bezbjednosti UN nacrt rezolucije, kojim se referendum o statusu Krima proglašava nevažećim, podržalo je 13 zemalja,Rusija je uložila veto, a Kina je bila uzdržana.

Sjutradan je održan referendum na kome se više od 95 odsto izašlih građana na Krimu izjasnilo za nezavisnost i pripajanje Ruskoj Federaciji.

Nedjelju dana kasnije, predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon na osnovu kojeg je poluostrvo Krim ponovo postalo dio Rusije.

Kako je ko glasao

Rezolucija je usvojena sa 100 glasova za, 11 protiv i 58 uzdržanih, a više od 20 zemalja nije učestvovalo u glasanju. Među zemljama koje nisu glasale su Srbija, BiH, Izrael, Iran i UAE...

Protiv su glasali Jermenija, Bjelorusija, Bolivija, Kuba, DR Koreja, Nikaragva, Rusija, Sudan, Sirija, Venecuela i Zimbabve, dok su među 58 uzdržanih država su Argentina, Brazil, Urugvaj, Kina, Egipat, Indija, Kazahstan, Pakistan, Južnoafrička Republika.

Galerija

Bonus video: