Mogu li Saudijci odraditi prljav posao za Zapad?

Ako Zapad želi da kazni ruskog predsjednika Vladimira Putina, trebalo bi da mu uvede embargo na naftu
21 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2014. 01:28h

Ekonomska slabost je izazvala raspad Sovjetskog Saveza prije četvrt vijeka i – osim što su se oligarsi obogatili – od tada se nije puno toga promijenilo, piše „Gardijan“. Prihodima od izvoza energije ostatku svijeta plaća se uvoz mašina i robe široke potrošnje.

Stanovništvo stari i nedostaje industrijska diversifikacija.

Stoga, ako Zapad želi da kazni ruskog predsjednika Vladimira Putina, trebalo bi da mu uvede embargo na naftu. Pad izvoza nafte bi značio da Rusija ne može da priušti njemačke automobile, francusko vino i italijansku markiranu garderobu, navodi se u „Gardijanovom“ ekonomskom blogu.

Međutim, kako je Evropa zavisna od ruskih energenata, embargo bi bio kao da puca sebi u nogu, posebno ako Rusija nađe način da naftu i gas šalje Kini.

Da bi nanio štetu Putinu ali ne i sebi, Zapad bi trebalo da ubijedi Saudijsku Arabiju da odradi prljav posao, kaže Nil Barnet iz Centra za političke studije.

Ljuti zbog sovjetske invazije na Avganistan 1979, Saudijci su odvrnuli naftne slavine, snižavajući globalnu cijenu sirove nafte dok nije dostigla 20 dolara za barel (po današnjim cijenama) sredinom 1980-ih. Barnet smatra da bi sada bio potreban puno manji pad cijene - sa trenutnih 107 dolara za barel na otprilike 90 dolara - da bi se Rusiji nanijela ozbiljna finansijska i ekonomska šteta.

„Saudijska Arabija je jedini proizvođač koji može na taj način da spusti cijene i, sa puno dubljim džepovima od ruskih, to može da priušti“, ističe Barnet.

On vjerju da su Saudijci možda spremni na takav potez, „koji bi takođe podstakao globalni rast“, kako bi kaznili Putina zbog podrške Asadovom režimu u Siriji. „Bilo bi iznenađenje da Vašington nije iznio ovu ideju Rijadu,“ zaključuje Barnet.

Bonus video: