Avion je pao u Indijski okean hiljade milja daleko od rute, nema preživjelih

Sada je najvažnije što prije pronaći "crnu kutiju" koja snima podatke o letu i komunikaciji u pilotskoj kabini, jer signal odumire nakon 30 dana
38 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2014. 17:48h

Malezijiski putnički avion koji je nestao prije više od dvije nedjelje, pao je u Indijski okean, hiljade milja daleko od rute kojom je avion trebalo da leti, saopštio je danas na hitnoj konferenciji za štampu u Kuala Lumpuru premijer Malezije Nadžib Razak.

"Boing 777" sa 239 putnika i članova posade nestao je još 8. marta. Razak je rekao da je to zaključeno na osnovu nove analize podataka sa satelita.

Satelitski podaci su pokazali da je posljednja pozicija aviona bila na sredini Indijskog okeana, u zoni "zapadno od Perta" precizirala je "Malejža erlajns".

Operatori satelita "Inmarsat i AAIB (Britanski biro za istragu vazduhoplovnih nesreća) su zaključili da je avion na letu MH370 odletio južnim koridorom (umjesto ka sjeveru, za Peking) i da je njegova posljednja pozicija u oblasti Indijskog okena", saopštila je "Malejža erlajns".

Prema prvim imformacijama, avion je naglo skrenuo sa rute pa je postojala sumnja da je namjerno skrenut sa zadanog kursa. CNN je u nedjelju izvijestio da se avion sa 10.600 metara naglo strmoglavio na 3.650 metara, što bi značilo da su piloti reagovali na vanrednu situaciju. Međutim, nikakv poziv za pomoć nije upućen, a sudbina aviona je više od dvije sedmice predstavljala pravu zagonetku.

Sada je najvažnije što prije pronaći "crnu kutiju" koja snima podatke o letu i komunikaciji u pilotskoj kabini, jer signal odumire nakon 30 dana.

"Naše misli su sa 226 putnika i naših prijatelja u ovom bolnom trenutku", piše u saopštenju kompanije koja je prethodno obavijestila porodice žrtvava SMS-porukom da je "bez sumnje avion izgubljen i da niko od putnika i posade nije nađen", prenio je britanski BBC.

"Sa dubokom žalošću i tugom moram da vas obavijestim da se, po novim podacima, let MH370 završio daleko na jugu Indijskog okeana", rekao je premijer Razak.

Brod na putu

Australijski avion je opazio dva predmeta u potrazi za nestalim malezijskim avionom, i brod je upućen u južni dio Indijskog okeana, da ispita te izvještaje, javljeno je ranije.

Jedan objekat je kružnog oblika i siv a drugi pravougaon i narandžast, kazao je australijski premijer Toni Ebot.

Ebot nije mogao da kaže da li su to djelovi malezijskog aviona, i dodao da je moguće da se radi o nekoj drugoj olupini.

I kineski avioni slično zapazili

Kineski avioni koji učestvuju u potrazi za Boingom Malezija erlajnsa koji je nestao 8. marta otkrio je objekte koji su ocijenjeni "sumnjivima" u južnom dijelu Indijskog okeana.

Agencija Sinhua prenosi da su vlasti Australije koje koordiniraju potragu objavile da se potraga intenzivira, te da se provjerava svaki mogući trag.

Vojni avion Iljušin-76 koji je registrovao "sumnjive predmete" kineske vlasti su angažovale u sklopu potrage za nestalim malezijskim avionom u koju je uključen veći broj zemalja.

Više zemalja među kojima Kina i Australija do sada su satelitom detektovale prisustvo mogućih ostataka u glavnoj zoni potrage za avionom na letu MH370, u području oko 2.500 km od obala Australije.

Francuski satelit takođe je locirao moguće ostatke koji plutaju u južnom dijelu Indijskog okeana, ali izvan zone u kojoj se odvija potraga, objavile su australijske vlasti.

Boing 777 na letu MH370 između Kuala Lumpura i Pekinga nestao je 8. marta sa 239 putnika od kojih su dvije trećine bili Kinezi.

U potragu je uključen veći broj aviona i vojnih brodova, pošto je iz više izvora dojavljeno otkrivanje mogućih ostataka.

Australija, koja koordinira operacijom na tom području, objavila je da provjerava svaki dojavljeni trag u lociranju aviona prije najavljenog pogoršanja vremenskih uslova, prenosi AFP.

Američka mornarica je objavila da je u područje u kojem se odvija potraga poslala sistem za otkrivanje crnih kutija.

Galerija

Bonus video: