U pronalaženju malezijskog aviona bi mogla pomoći tehnika iz 18. vijeka?

Uz pomoć ovih tehnika pronađen je let 447 Er Fransa, a u pitanju je „Bajesova statistika“ koja mjeri vjerovatnost toga gdje bi avion mogao da bude
70 pregleda 4 komentar(a)
Malezija erlajns, Foto: Reuters
Malezija erlajns, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2014. 16:51h

Zaboravite na satelitske snimke i potragu iz vazduha – najbolji način za pronalaženje nestalog leta 370 mogle bi da budu matematičke tehnike iz 18. vijeka, prenosi Newser.

Uz pomoć ovih tehnika pronađen je let 447 Er Fransa, a u pitanju je „Bajesova statistika“ koja mjeri vjerovatnost toga gdje bi avion mogao da bude.

Ova tehnika nazvana je po matematičaru Tomasu Bajesu i omogućava stručnjacima da svakoj tački na mapi dodijele nekoliko faktora. Primjera radi, koja je šansa da se avion srušio usljed mehaničkog kvara? Koliko daleko avion može da se sruši u poređenju sa njegovom posljednjom poznatom lokacijom? Kolika je šansa da su ekipe za potragu previdjele ostatke aviona na različitim lokacijama?

U pitanju je tehnika slična onoj na osnovu koje biramo restoran i gledamo da li je prepun, šta o njemu kaže naš omiljeni sajt i tako dalje – sem što su stručnjaci koji su lovili Airbus A330 Er Fransa morali to da učine za svaku tačku koja je mogla da bude mjesto njegovog pada.

U pitanju je toliko velik izazov da je grupa eksperata za statistiku iz SAD, koje je pozvala Francuska u slučaju leta Er Fransa, jednostavno odustala. To jest dok nisu manje naglasili jednu činjenicu - crna kutija emituje signal "samo" u 90 odsto slučajeva nakon pada aviona. Oni su potom promijenili svoje podatke i smanjili vjerovatnoću toga da je signal aktivan, i avion je pronađen.

Bajesove tehnike pomogle su ljudima da pronađu podmornice iz Drugog svjetskog rata, kao i potopljeno blago, ali trenutno nema nikakvih dokaza da ovaj metod koristi i Malezija.

Bonus video: