NSA pratila kinesku vladu i giganta mrežne opreme

„Ako je ovo istina, ironija je u tome što SAD rade upravo ono za šta su uvijek optuživali Kineze da sprovode preko nas“, kazao je portparol „Huaweia“
2 komentar(a)
Huawei, Foto: Reuters
Huawei, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2014. 17:04h

Američka vlada sprovela je značajnu obavještajnu ofanzivu protiv Kine, a među metama su bili i kineska vlada i kompanija „Huawei“ koja brzo postaje značajan igrač na Internetu, navedeno je u dokumentima koja je „Špiglu“ na uvid dao bivši službenik NSA Edvard Snouden. Mete špijuniranja takođe su bili i bivši kineski predsjednik Hu Đintao, kinesko ministarstvo trgovine, banke i telekomunikacione kompanije.

NSA je poseban trud uložila u špijuniranje „Huaweia“, drugog najvećeg proizvođača mrežne opreme u svijetu sa 150.000 zaposlenih i 28 milijardi eura godišnjih prihoda, koja se smatra glavnim konkurentom američkoj kompaniji „Cisco“. Ova kompanija proizvodi pametne telefone, tablete, infrastrukturu za mobilnu telefoniju, WLAN rutere i optičke kablove - tehnologiju koja je odlučujuća u bici NSA za obavještajnu nadmoć.

Prema dokumentima koja je dostavio Snouden, specijalna jedinica NSA uspjela je da se infiltrira u mrežu ove kompanije i iskopira listu od 1.400 klijenata, ako i interna dokumenta među kojima su bila i ona u kojima se nalaze uputstva inženjerima za korištenje proizvoda „Huaweia“.

Agenti NSA uspjeli su da dođu i do tajnog izvornog koda za pojedinačne proizvode kompanije. Izvorni programski kod, kako je naveo „Špigl“, predstavlja sveti gral za kompjuterske kompanije. S obzirom da je „Huawei“ i-mejlove svih zaposlenih usmjeravao kroz centralu u Šenženu gdje se NSA infiltrirala, Amerikanci su mogli da pročitaju ogroman broj poruka zaposlenih kompanije počev od januara 2009.

„Trenutno imamo tako dobar pristup i toliko podataka da ne znamo šta ćemo s njima“, navedeno je u jednom od dokumenata NSA. Kao objašnjenje razloga špijuniranja ove kompanije, NSA u drugom dokumentu navodi to što mnoge njihove mete komuniciraju preko „Huawei“ uređaja i da žele da saznaju kako da te proizvode iskoriste. NSA takođe ističe da će se upoznavanje sa funkcionisanjem te firme „isplatiti u budućnosti“.

U operaciju je bio umiješan obavještajni koordinator Bijele kuće i FBI-ja.

Portparol „Huaweia“ Bil Plamer kritikovao je američko špijuniranje.

„Ako je ovo istina, ironija je u tome što oni rade upravo ono za šta su uvijek optuživali Kineze da sprovode preko nas“, kazao je.

Odgovarajući na optužbe, portparolka NSA Ketlin Hajden kazala je da su njihove „obavještajne aktivnosti usmjerene na potrebe nacionalne bezbjednosti SAD“ i da prikupljene podatke ne daju „američkim kompanijama kako bi pojačali njihovu konkurentnost“ na međunarodnoj sceni.

Bonus video: