Sedam kineskih brodova krenulo u potragu za nestalim avionom

Australijske vlasti su u međuvremenu saopštile da se u Indijski okean danas vraćaju pet aviona, s ciljem da nastave pretragu oblasti
0 komentar(a)
Australijski avion, Foto: Reuters
Australijski avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2014. 09:26h

Najmanje sedam kineskih brodova uputilo se danas u južni dio Indijskog okeana, da bi se pridružili međunarodnoj potrazi za djelovima nestalog malezijskog avion, koji su okarakterisani kao "najbolji trag" do sada.

Malezijski avion sa 239 putnika i članova posade nestao je sa civilnog radara 8. marta, ubrzo nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking, i od tada mu se gubi svaki trag.

U avionu je bilo najviše kineskih državljana - 153.

Australijske vlasti su u međuvremenu saopštile da se u Indijski okean danas vraćaju pet aviona, s ciljem da nastave pretragu oblasti udaljene oko 2.500 kilometara jugozapadno od Perta.

Istraga u toj oblasti je počela juče kada su na satelitskim snimcima uočena dva velika objekta, mogući ostaci nestalog aviona.

Jedan od objekata je dug 24 metra, drugi pet metara, a Džon Jung, menadžer odjeljenja za hitne situacije Australijske agencije za pomorsku bezbjednost, kaže da postoji mogućnost da u tom dijelu Indijskog okeana, koji je udaljen od jugozapadne obale Australije četiri sata vazdušnom linijom, ima još objekata.

"Ovaj trag je vjerovatno najbolji koji imamo", rekao je Jung.

On je upozorio da bi objekti koji su uočeni mogli biti otpad koji se može naći duž pomorskih puteva, gdje kontejneri mogu pasti sa teretnih brodova, mada je veći od dva uočena objekta duži od kontejnera, prenosi AP.

Bonus video: