"LOKERBI" STRUČNJAK

Nova teorija: Malezijski avion oborio požar, piloti su heroji

Takav scenario počinje erupcijom opasnih materijala unutar prtljažnika - tvrdi Vinsent
78 pregleda 7 komentar(a)
19.02.2019. 05:34h

U vezi misterioznog nestanka malezijskog aviona postoje razne teorije a posljednja je da su piloti malezijskog "boinga" nisu otmičari, već ljudi koji herojski spašavali avion i putnike od požara.

Tu teoriju zastupa bivši šef američke federalne agencije za vazduhoplovstvo Bili Vinsent.

On odbacuje teorije o terorističkom napadu ili samoubilačkoj misiji i vjeruje da su se piloti i ostatak posade borili sa vatrom koja se pojavila u prtljažniku aviona, ali ih je na kraju savladao dim.

Do sada objavljeni podaci najvjerovatnije upućuju na problem sa opasnim materijalima.

Takav scenario počinje erupcijom opasnih materijala unutar prtljažnika - tvrdi Vinsent, stručnjak koji je radio na poznatom slučaju "Lokerbi".

Vinsent vjeruje da je požar postepeno uništio komunikacione sisteme i tvrdi da su otrovne pare i dim brzo savladali posadu, putnike i kokpit.

Vinsent pretpostavlja da je jedan od pilota uspio navući masku sa kiseonikom i vratiti "boing" na kurs prema Kuala Lumpuru.

Muljevite visinske uspone i padove "boinga" on objašnjava činjenicom da posada od silnog dima nije ništa mogla da vidi sve dok se nisu stabilizovali na 11.500 metara.

Avion je letio sve dok nije ostao bez goriva, a zatim se srušio, navjerovatnije u okean - smatra američki stručnjak.

Američki mediji prenose Vinsentovu ocjenu da malezijski "boing" nije sabotiran.

Nema ni jedne indicije da su piloti povezani sa nestankom aviona. Pitanje oko dvojice putnika sa ukradenim pasošima vrlo je jednostavno, oni su samo željeli da ilegalnim putem zatraže status izbjeglica u Nemačkoj - zaključuje Vinsent.

Misteriozni nestanak malezijskog aviona doveo je do mnogobrojnih teorija - od samoubistva pilota, otmice, terorizma i tvrdnji da je avion otet s ciljem uništavanja melezijskih "kula bliznakinja"...

Kineski putnici nemaju veze sa terorizmom

Provjerom Kineza koji su bili u nestalom malezijskom avionu utvrđeno je da niko od njih nije bio povezan sa terorizmom. Porodice putnika prijete štrajkom glađu.

Istovremeno, saopšteno je da je Kina počela potragu za letjelicom nestalom prije deset dana na svojoj teritoriji.

Kineski ambasador u Kuala Lumpuru Huang Huikang je rekao da u istrazi nije pronađen nijedan dokaz koji bi ukazivao na to je neko od 154 kineska putnika u avionu umiješan u otmicu ili čin terorizma, prenosi AP.

To bi trebalo da stavi tačku na spekulacije da su ujgurski muslimanski separatisti u kineskoj proviniciji Sinđang, na dalekom zapadu Kine, možda umiješani u nestanak aviona.

Ujguri su bili umiješani u napade unutar Kine, a neki od njih se nalaze i u pograničnoj oblasti između Avganistana i Pakistana, gdje se nalaze uporišta terorističke mreže Al Kaida i drugih internacionalnih džihadskih organizacija.

Budući da su podaci sa satelita i vojnog radara ukazali na mogućnost da je avion letio iznad dalekog zapada Kine, Huikang je kazao da je Kina počela operaciju potrage i spasavanja na tom području.

U međuvremenu, porodice kineskih putnika danas su zaprijetile štrajkom glađu, zahtjevajući odgovore o nestalom avionu od malezijskih zvaničnika, navodi AFP. "Nemamo vijesti i svi su zabrinuti, što je razumljivo. Članovi porodica kažu da će ići u malezijsku ambasadu da pronađu ambasadora. Malezijski ambasador bi trebalo lično da bude prisutan ovdje", rekao je Ven Vančeng čiji je sin bio u nestalom avionu.

"Porodice su vrlo nezadovoljne. Zato pominju štrajk glađu", dodao je 63-godišnji stanovnik provincije Šandong na istoku Kine.

Malezijski avion sa 239 putnika i članova posade nestao je sa civilnog radara 8. marta ubrzo nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking i od tada mu se gubi svaki trag. Dvije trećine putnika su bili kineski državljani.

Nestanak aviona zbunjuje istražitelje i stručnjake za avijaciju. On je nestao sa civlnog radara kod istočne obale Maleziije manje od sat vremena poslije poletanja, navodi Rojters.

Malezijske vlasti vjeruju da je neko isključio komunikacione sisteme i naglo okrenuo u pravcu zapada nakon što je avion preletio sjeveroistočnu obalu i dok je letio iznad Tajlandskog zaliva.

Zbog toga je istraga fokusirana na posadu. Malezijska policija pretražuje podatke o pilotu i kopilotu, letu i osoblju na zemlji u pokušaju da otkrije motiv istrage koja se sada vodi kao kriminalna istraga.

Posljednje riječi iz kokpita izgovorene su dok je avion napuštao vazdušni prostor Malezije i prelazio u nadležnost kontrole leta u Vijetnamu.

Galerija