Malezijski avion meta sajber kriminalaca?

Pretpostavlja se da su meta bili malezijski blizanci kompanije Petronas u Kuala Lumpuru
81 pregleda 9 komentar(a)
Malezija erlajns, Foto: Reuters
Malezija erlajns, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2014. 15:21h

Bivuši pripadnik Al Kaide Sajid Badat, izjavio je na njujorškom sudu da je nekoliko muškaraca iz Malezije planiralo da otme avion i izvrši teroristički napad. Pretpostavlja se da su meta bili malezijski blizanci kompanije Petronas u Kuala Lumpuru, piše Daily Telegraph.

Prema njegovim riječima, četvorica ili petorica muškaraca planirali su da u pilotsku kabinu upadnu detonacijom bombe koju je jedan od njih trebalo da sakrije u odjeći.

Badat se navodno sastao sa grupom malezijskih džihadista od kojih je jedan bio pilot i predao im bombu skrivenu u cipeli.

Ideja za napad došla je od Kalida Šeika Mohameda koji je bio glavni operativac napada na terorističke napade u SAD-u 11. septembra. Stručnjaci za bezbjednost vjeruju da su Badatove izjave vjerodostojne.

Direktor Centra za bezbjednosne i obavještajne studije na Univerzitetu Bakingem, Entoni Glis, izjavio je da ukoliko se Badatove tvrdnje ispostave kao tačne, postaće jasno da su malezijske vlasti sakrivale dio istine od javnosti.

Daily Mail dodaje da je moguće da je otmica aviona izvedena uz pomoć mobilnog ili USB stika što bi bila prva sajber otmica aviona.

Bivši visoki zvaničnik britanskog ministarstva unutrašnjih poslova, Seli Leivesli tvrdi da su brzinu, visinu i smjer kretanja aviona teroristi lako mogli da mijenjaju odašiljući radio signale sa malog prenosnog uređaja. Prema njenim riječima, mogli su upasti i u softverske sisteme aviona te ubaciti kodove kojima bi preuzeli kontrolu nad avionom, piše Index.hr.

Prema pisanju Daily Maila, stariji od dvojice pilota, Zaharije Ahmad Šah (53), bio je “opsjednuti” pristalica partije "Narodni pakt" koju vodi malezijski opozicioni lider i nekadašnji vicepremijer Anvar Ibrahim. On je navodno bio veliki politički aktivista i nije krio svoju podršku opozicionom čelniku Anvaru Ibrahimu čiji je slučaj planirao da prati 7. marta, prenosi Blic.

Nekoliko sati pre nego što je misteriozno nestali avion poletio iz Kuala Lumpura, a Šah sjedio za komandama u kabini, on je prisustvovao suđenju koje se završilo za njega deprimirajuće: Ibrahimu je pod optužbom za sodomiju izrečena kazna od pet godina zatvora.

Aktivisti koji vode kampanju u Ibrahimovu korist tvrde da je ovaj političar, glavni izazivač vladajuće partije u Maleziji, žrtva dugotrajne kampanje blaćenja i izmišljenih optužbi.

Policijski izvori su potvrdili da je Šah bio vatreni politički aktivista i psiholozi strahuju da je bio duboko uznemiren zbog odluke suda.

Pod takvim okolnostima, sedam sati kasnije preuzeo je komande “boinga 700-200" u kome je bilo 239 putnika i članova posade i koji je koji je ubrzo nestao na letu za Peking.

Bonus video: