AP: Tri dokaza da je nestali avion preuzeo neki stručnjak

Jedan dokaz je da je transponder, signalni sistem uz pomoć koga se avion identifikuje na radaru, isključen oko sat vremena pošto je avion
8 komentar(a)
Vijetnam, Malezija, avion, Foto: Reuters
Vijetnam, Malezija, avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2014. 11:54h

Postoje tri traga koji, prema riječima stručnjaka za bezbjednost aviona, ukazuju da je kontrolu nad nestalim avionom Malezije erlanjsa preuzeo neko ko je znao kako on funkcioniše, ocjenjuje agencija AP.

Jedan dokaz je da je transponder, signalni sistem uz pomoć koga se avion identifikuje na radaru, isključen oko sat vremena pošto je avion, koji je saobraćao na liniji Kuala Lumpur-Peking, poletio.

Da bi to bilo učinjeno, neko u kokpitu morao je da okrene višenamjensko dugme na "isključeno" dok ga je istovremeno pritiskao, rekao je Džon Golja, bivši ćlan Odbora za bezbjednost nacionalnog saobraćaja, piše AP.

Agencija dodaje da je to nešto što pilot zna da uradi, ali takođe bi mogao da bude neko ko je izučavao avione na internetu.

Drugi dokaz je da je dio avionskog sistema za komunikaciju - ACARS na "boingu 777" bio isključen. To je sistem koji se sastoji iz dva dijela i uz pomoć koga se šalju kratke poruke putem sateliha ili VHF radija u kontrolu leta na zemlji.

Informacioni dio sistema je bio isključen, ali ne i onaj za prenos podataka. U mnogim avionima, informacioni deo može da se isključi uzastopnim pritiskom na dugmiće u kokpitu kako bi se pristupilo kompjuterskom ekranu gdje mora da se izabere ta opcija, rekao je Golja, stručnjak za održavanje letjelica.

Kako dodaje AP, to je takođe nešto što pilot zna, ali je dostupno i preko istraživanja na internetu. Ali, da bi se isključio drugi dio sistema ACARS, bilo bi neophodno da se ode u dio za elektroniku ispod kokpita.

To je nessto, kako ističe Golja, što pilot uglavnom ne zna da uradi, i nije i učinjeno u slučaju malezijskog aviona koji je nestao prošle subote, sa 239 putnika i članova posade.

Zbog toga je transmiter ACARS sistema nastavio da šalje signale koje je snimio satelit Inmarsat, četiri do pet sati pošto je transponder isključen.

Ti signali nisu sadržali nikakve poruke ili podatke, ali satelit ima veoma široki luk djelovanja i mozze da kaže iz koje oblasti su došli signali, kao i da prilagodi ugao svoje antene za nove signale, ukoliko ih ACARS pošalje. Istražitelji sada pokušavaju da uz pomoć podataka sa satelita identifikuju oblast u kojoj je avion bio kada je poslao poslednji signal.

Treći trag nagovještava da je kada je transponder isključen i civilni radar izgubio položaj letjelice, malezijski vojni radar nastavio da prati avion koji je skrenuo s kursa na zapad.

Vojni radar je pratio avion duž poznate letačke rute sve dok se nije udaljio od obale nekoliko stotina kilometara i tako izašao iz dosega radara.

Avioni uobičajeno lete po propisanim koordinatama uz pomoć kojih mogu da ih prate u kontroli letenja i spriječe njihove eventualne sudare.

Te linije na nebu nisu prave linije, a kako bi avion mogao da prati taj kurs, neko treba da navodi avion, rekao je Golja. On je dodao da je veoma skeptičan povodom izvještaja da je avion letio pogressnom putanjom dok ga je vojni radar pratio, uključujuchi i oscilacije u visini leta. Bez signala sa transpondera teško je pratiti avion na velikim visinama ili pri čestim promjenama visine, ocijenio je Golja.

Indija obustavila potragu za nestalim avionom

Indija je nedaleko od Andamanskih ostrva i Nikobara obustavila potragu za avionom malezijske kompanije koji je prije nedjelju dana nestao sa radara.

Indijske vlasti saopštile su danas da čekaju dalje instrukcije Malezije, koja koordinira akciju potrage za nestalim boingom 777 "Malejža erlajnza".

"Operacija je suspendovana. Čekamo nove instrukcije Malezije", rekao je Hermit Sing, portparol indijskih oružanih snaga za sektor Andamana i Nikobara.

On je dodao da tokom jučerašnje potrage ništa nije pronađeno.

Boing 777 "Malejža erlajnza" je 8. marta iz Kuala Lumpura leteo za Peking, kada je nestao iznad Južnog kineskog mora. Posada nije proglasila uzbunu, niti je javila bilo šta što bi ukazivalo da je imala problem.

U potragu za avionom su uključene desetine letjelice iz 12 zemalja koje pretražuju istočni dio Južnog kineskog mora i zapadnu stranu Malajskog poluostrva, sjeverozapad Andamanskog mora i deo Indijskog okeana, čak 1.600 kilometara od posljednjeg poznatog položaja aviona.

Premijer Malezije Nadžib Razak izjavio je da postoje podaci da je neko namjerno iz aviona skrenuo sa putanje avion i da je potraga za avionom proširena na još dva koridora, prema granici Kazahstana i Turkmenistana i na potez od Indonezije do juga Indije.

Bonus video: