Medijski magnat sa separatistima u Kvebeku

Mnogi građani smatraju da bi Pelado mogao da naslijedi Polin Maroa na mjestu premijera
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2014. 12:30h

Kanadski medijski magnat, multimilioner Pjer Karl Pelado biće na poslaničkim izborima kandidat separatističke Kvebečke stranke koja se zalaže za nezavisnost te jedine frankofone pokrajine Kanade.

Peladoova iznenadna kandidatura je navela tu stranku da stavi još jači akcenat na nezavisnost Kvebeka tokom kampanje za izbore 7. aprila, prenose danas kanadski mediji.

Analitičari smatraju da će to biti izazov za premijerku Polin Maroa koja predvodi tu stranku. Mnogi građani smatraju da bi Pelado mogao da naslijedi Polin Maroa na mjestu premijera.

Pelado je vlasnik kompanija Kvebekor Media (Quebecor Media inc.) i korporacije San Medija (Sun Media). Nekada je bio blizak kanadskom premijer Stivenu Harperu.

Po posljednjim anketama, 40 odsto stanovnika Kvebeka je za nezavisnost svoje pokrajine od Kanade. Kanada i Kvebek su u drugoj polovini 20. vijeka preživjeli dva dramatična događaja sa separatističkim predznakom - 1970. kanadski premijer Pjer Trido (Pierre Trudeau) vojskom je sriječio terorističke akcije separatista, a četvrt vijeka kasnije, 1995. godine, na referendumu je samo 50,6 odsto glasalo za cjelovitost Kanade.

Kvebek je sa 1,5 miliona kvadratnih kilometara najveća od 10 kanadskih provincija i tri teritorije, a druga po broju stanovnika (više od osam miliona). Maternji jezik oko 80 odsto građana je francuski. Kvebek je jedna od četiri provincije koje su se 1. jula 1867. ujedinile i osnovale konfederativnu kanadsku državu.

Galerija

Bonus video: