Potraga u toku

Sve manje nade za nestali avion

Pretraga je danas proširena na šire područje Tajlandskog zaliva i Južnog kineskog mora, gde je avion izgubio radio vezu i nestao sa ekrana radara
8 komentar(a)
avion, Foto: Shutterstock
avion, Foto: Shutterstock
19.02.2019. 06:46h

Potraga za nestalim malezijskim avionom ušla u četvrti dan, dok među bezbjednosnim zvaničnicima u Evropi, SAD i Aziji raste skepticizam da je riječ o napadu.

Sveobuhvatna potraga u koju je uključeno 40-tak brodova mornarica 10 zemalja, desetinu vojnih aviona, helikoptera, obalska straža, privatna plovila i 10 kineskih satelita visoke rezolucije, za sada, nijesu uspjeli da uđu u trag Boeing 777-200ER koji je nestalo s radara oko sat vremena po polijetanju u subotu ujutru na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.

Kineski državni mediji javljaju da je Kina odobrila 10 satelita visoke rezolucije, koji su kontrolisani od Satelitskog kontrolnog centra Sian u sjevernoj Kini, da se koriste za navigaciju, praćenje vremenskih uslova, saobraćaja i drugih aspekata potrage aviona, u kome su dvije trećine putnika bili Kinezi.

Dva muškarca koji su se, očigledno, ukrcala u avion sa ukradenim pasošima i muškarac koji je kupio karte, ostali su jedini fokus istrage, navodi američka televizijska mreža CNN

Američka mornarica uputila je i drugi vojni brod - razarač "Kid", u potragu za avionom. Takođe, pretraga je danas proširena na šire područje Tajlandskog zaliva i Južnog kineskog mora, gde je avion izgubio radio vezu i nestao sa ekrana radara. Potraga za nestalim avionom sa 239 putnika i članova posade sprovodi se i na zapadnoj obali Malezije, sjeverozapadno sve do Andamanskog mora, zasnovano na teoriji da je avion možda neko vrijeme letio, pošto je odstupio od svoje putanje.

Dva muškarca koji su se, očigledno, ukrcala u avion sa ukradenim pasošima i muškarac koji je kupio karte, ostali su jedini fokus istrage, navodi američka televizijska mreža CNN. U centru pažnje sada je Iranac, koji je ušao s ukradenim pasošem. Međutim, vjeruje se da je 19-godišnji Iranac putovao u Njemačku gdje se nadao da će dobiti azil, navodi policija, a prenosi BBC.

"On vjerovatno nije član neke terorističke grupe", rekao je glavni inspektor malezijske policije Kalid Abu Bakar, dodavši da su vlasti u kontaktu sa njegom majkom koja se nalazi u Njemačkoj i koja je očekivala dolazak svog sina u Frankfurt.