Mrlje u Južnom kineskom moru nijesu od nestalog aviona

Još se ništa ne zna o avionu Boing 777, sa 239 putnika i članova posade, koji je nestao prije tri dana
8 komentar(a)
Malezija erlajns, Foto: Reuters
Malezija erlajns, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.03.2014. 18:11h

Nestanak malezijskoj aviona je "vazduhoplovna misterija bez presedana", izjavio je zamjenik direktora Malezijske civilne vazduhoplovne službe Azharudin Abdul Rahman. Prema najnovijim saznanjima istrage, pet putnika se čekiralo za let, ali su u posljednjem trenutku povukli prtljag iz aviona i odustali od putovanja.

U međuvremenu Malezija je proširila oblast potrage za avionom.

"Oblast potrage je proširena u Južnom kineskom moru", saopštio je načelnik Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Adžarudin Abdul Rahman, a prenosi AFP.

Kina je objavila da je podesila i satelite u orbiti da pomognu prilikom pregledanja mora u potrazi za nestalim avionom

Naftne mrlje nađene blizu obale Malezije nisu od nestalog aviona Malaysia Airlinesa utvrđeno je laboratorijskom analizom.

Naftne mrlje uočene su u subotu uveče, a smatralo se da je moguće da je u blizini pao avion Malaysia Airlinesa i da su tako nastale. Laboratorijske analize, ipak, pokazuju da mrlje nisu uzrokovane curenjem kerozina iz aviona, potvrdili su malezijski zvaničnici.

Vijetnam je takođe danas slao helikoptere da provjere "žuti objekat" koji pluta u vodi, za koji su pretpostavljali da bi mogao biti čamac za spasavanje sa malezijskog aviona koji je nestao sa 239 putnika.

Međutim, kasnije je istaknuto da objekat koji pluta nema veze sa nestalim avionom.

Identifikovana jedna osoba koja se na ukrcala sa tuđim pasošem

Dvije osobe koje su koristile ukradene pasoše na letu nestalog aviona Malezija Erlajsa nisu u Maleziju ušle legalno, saopštile su vlasti, prenosi abcnews.com

Tan Šri Kalid Abu Bakar iz malezijske policije kazao je da je policija uspjela da identifikuje jednu od tih osoba.

"Nije iz Malezije, ali ne možemo zasad reći iz koje je države", dodao je on.

Još se ništa ne zna o nestalom avionu Malezija Erlajnsa

Još se ništa ne zna o avionu Boing 777, sa 239 putnika i članova posade, koji je nestao prije tri dana, saopštio je danas direktor malezijske civilne avijacije, Azharudin Abdul Rahman.

"Nažalost, nismo našli ništa za šta sa sigurnošću možemo reći da je dio aviona", rekao je Rahman.

"Nažalost, nismo našli ništa za šta sa sigurnošću možemo reći da je dio aviona", rekao je Rahman

On je kazao da je vijetnamska avijacija na svojim obalama, na oko 80 kilometara od ostrva To Chu, sinoć primijetila nešto što bi mogli biti ostaci aviona, ali da za sada nije definitivno potvrđeno da je riječ o nestaloj letjelici.

Zvaničnici koji istražuju ovaj slučaj ne isključuju mogućnost da se avion raspao tokom leta.

Istražitelji proučavaju i snimke sa kamera za nadzor na kojima su dvojica putnika koji su se ukrcali sa ukradenim pasošima.

Zvaničnici malezijske vojske kazali su juče da je avion možda pokušao da se vrati u Kuala Lumpur prije nego što je nestao sa radara.

Porodicama putnika rečeno je da se pripreme za najgore, prenio je BBC.

Avion je poletio iz Kuala Lumpuru za Peking u subotu u 00.41 po lokalnom vremenu, a 50 minuta kasnije je prekinut radio kontakt sa njim negdje između Malezije i Vijetnama.

Vlasti Vijetnama su sinoć saopštile da su uočeni mogući djelovi aviona. „Dobili sm informacije od jednog aviona u kojoj se kaže da su našli dva predmeta, koji izgledaju kao da su sa aviona. Nalaze se na oko 50 milja jugozapadno od ostrva To Ču“, kazao je jedan zvaničnik Nacionalnog odbora za potragu i spasavanje.

To mjesto se nalazi u oblasti u kojoj su dan ranije uočene naftne mrlje, ali su zvaničnici upozorili da to možda nema nikakve veze sa nestalim avionom.

U potrazi sa istim učestvuje 40 brodova i 34 aviona iz devet različitih zemalja.

Drugi timovi istražuju identitete putnika u avionu. Potvrđeno je i da su se dva putnika ukrcala sa ukradenim pasošiam. Ta dva putnika - putujući sa italijanskim i austrijskim pasošima koji su ukradeni na Tajlandu - kupili su karte u isto vrijeme i planirali su da iz Pekinga nastave put Evrope.

Portparolka Interpola kazala je da su analizom dokumenata svih putnika otkrili još „sumnjivih pasoša“

„Veliku zabrinutost izaziva to što je ijedan putnik mogao da se ukrca na međunarodni let koristeći ukradene pasoše koji su prijavljeni Interpolu“, kazao je generalni sekretar Interpola Ronald Nobl.

Portparolka Interpola kazala je da su analizom dokumenata svih putnika otkrili još „sumnjivih pasoša“, ali nije kazala koliko pasoša je u pitanju i iz kojih zemalja su njihovi vlasnici.

Sumnja pala i na Ujgure

Tajming incidenta, sedmicu pošto su napadači sa mačetama ubili najmanje 29 osoba na željezničkoj stanici u Kini, dovelo je do spelkulacija da su u ovaj incident možda umiješani Ujguri, muslimanska manjina u Kini.

Jedan od malezijskih zvaničnika kazao je da vlasti ne isključuju umiješanost Ujgura u ovoj nesreći, ističući da su Ujguri deportovani iz Malezije u Kinu 2011. i 2012. zbog posjedovanja falsifikovanih pasoša.

Izvor povezan sa kineskim rukovodstvom kazao je da je tajming nesreće „veoma sumnjiv“.

Bonus video: