interpol lekcija

Nema efikasnog načina da provjerite da li je vlasnik pasoša pravi

Prošle godine je, prema izvještaju Interpola, na letove ukrcano više od milijardu putnika, za koje nije bilo provjere u bazi ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata
135 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2014. 20:01h

To što su se na avion Malezija Erlanjsa kojem se od subote gubi svaki trag ukrcali i putnici sa ukradenim pasošima otvorilo je pitanje bezbjednosti na letovima, te uopšte sigurnosti koju pasoš kao putni dokument može da pruži u smislu provjere identiteta osobe koja ga koristi.

Iz Interpola je danas, nakon što je utvrđeno da su najmanje dva putnika na nestalom letu Malazija erlajnza MH370 imala ukradene pasoše, saopšteno da ne postoji efikasan način provjere da li je osoba koja koristi taj putni dokument stvarno i osoba kojoj je dokument izdat.

U Interpolu navode da je u svijetu od 2002. godine ukradeno više od 40 miliona različitih putnih dokumenata, među kojima je pasoša najviše. Pasoši se lako mogu izmijeniti, a sigurnosne provjere na aerodromima se razlikuju od države do države.

Pronađen dio nestalog aviona? >>>

"Ako ste na međunarodnom letu, tada ste u milosti zemlje iz koje letite i one u koju slijećete", kažu u Interpolu, prenosi USA Today.

Interpolova baza podataka dostupna je svim zemljama članicama (190 zemalja), ali Interpol, kako navode, ne može da natjera sve te zemlje i da baze integrišu u svoje sisteme.

Prošle godine je, prema izvještaju Interpola, na letove ukrcano više od milijardu putnika, za koje nije bilo provjere u bazi ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata.

Kao jedini siguran u Interpolu navode biometrijski pasoš, koji je, kako navode, nemoguće falsifikovati. Biometrijski pasoši koriste biometrijske podatke kako bi se označio identitet vlasnika.

Podaci se pored zapisa na papiru pasoša zapisuju i u poseban čip. U čipu su, u zavisnosti od verzije zabilježene informacije potrebne za prepoznavanje geometrije lica, otiska prsta i izgled mrežnjače oka.

Prva zemlja koja je uvela biometrijske pasoše je Malezija, gdje je prvi biometrijski pasoš izdat 1998. godine.

Na avion Malezija Erlajsa koji je nestao u subotu ukrcala su se dva putnika sa pasošima Italije i Austrije - obje te države imaju biometrijske pasoše. Utvrđeno je da Austrijanac Kristijal Kozel i Italijan Luiđi Maraldi nisu bili na tom letu.

Austrijska policija našla je Kozela kod kuće. Njegov pasoš je ukraden prije dvije godine na Tajlandu. Ni Italijan Maraldi nije bio u avionu. Njegova majka Renata Lući kazala je za Rojters da je prijavio nestanak pasoša na Tajlandu 2013.

Luiđi Maraldi, Foto: AP

Interpol je naveo da nije bilo provjere u njihovoj bazi podataka od strane bilo koje zemlje vezano za dva ukradena pasoša - austrijski i italijanski, u periodu između vremena kada su ukradeni i nestanka aviona, dodaje Rojters.

"Iako je prerano spekulisati o bilo kakvoj vezi između tih ukradenih pasoša i nestanka aviona, jasno je da je od velike važnosti da je neki putnik mogao da se ukrca na međunarodni let sa (korišćenjem) ukradenim pasošem koji je bio na listi baze podataka Interpola", naveo je u saopštenju generalni sekretar Interpola Ronald Nobl.

U oštro sročenu kritiku zbog nedostataka nacionalne kontrole pasoša (u Kuala Lumpuru), iz sjedišta Agencije u Lionu javnost su informisali da je austrijski pasoš ukraden 2012, a italijanski pasoš prošle godine od kada su uvedeni i njihovu bazu podataka, pošto su ukradeni na Tajlandu, dodaje AP.

Galerija

Preporučujemo za Vas