Pronađen dio nestalog aviona?

Malezija i Vijetnam zajedno sprovode potragu, Kina je poslala dva spasilačka broda u Južno Kinesko More
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2014. 18:54h

Još traje potraga za malezijskim putničkim avionom koji je nestao juče iznad Južnog Kineskog Mora. U njemu je bilo 227 putnika i 12 članova posade.

Avion vijetnamske mornarice pronašao je objekat za koji se vjeruje da je dio nestalog aviona "Malazije erlajnz", saopštili su zvaničnici u Vijetnamu.

Istovremeno, Rojters je objavio nezvanična saznanja da se fokus istrage o letu MH370 usmjerava ka mogućnosti da se letjelica raspala tokom leta.

"Činjenica da nismo pronašli nikakve ostatke aviona upućuje na to da se letjelica možda raspala na visini od oko 10 kilometara", rekao je za Rojters izvor blizak istrazi.

On je naveo da bi spasilački timovi pronašli "koncentrisani otpad" u slučaju da je letjelica pala i raspala se tek pri udaru u vodu.

"Ne možemo da spekulišemo o mogućnosti izazvane eksplozije, jer za tako nešto nema dokaza. Letjelica može da se raspadne i iz mehaničkih razloga", naveo je on.

Medijski mogul Rupert Mardok napisao je na svom profilu na Tviteru da vjeruje da su avion oborili džihadisti kako bi napravili problem Kini.

Interpol istražuje pasoše putnika iz nestalog aviona

„Ne isključujuemo bilo kakvu mogućnost“, kazao je na konferenciji direktor „Malezija erlajnsa“ Ahmad Džauhari Jaja o razlozima potencijalne nesreće.

Interpol je potvrdio da su najmanje dva putnika na nestalom letu Malazija erlajnza MH370 imala ukradene pasoše i da se trenutno ispituje "još sumnjivih pasoša".

Malezijski istražni organi istražuju četiri "sporna" imena sa liste putnika aviona koje je nestalo na letu od Kuala Lumpura do Pekinga sa 239 putnika i članova posade, zbog mogućeg terorističkog napada, saopštio je danas malezijski ministar transporta Hišamudin Husein.

Na spisku putnika koji je dostavila aviokompanija nalaze se imena dvojice Evropljana - Austrijanca Kristijala Kozela i Italijana Luiđija Maraldija - koji nisu bili na tom letu.

Austrijska policija našla je Kozela kod kuće. Njegov pasoš je ukraden prije dvije godine na Tajlandu. Ni Italijan Maraldi nije bio u avionu. Njegova majka Renata Lući kazala je za Rojters da je prijavio nestanak pasoša na Tajlandu 2013.

Interpol je naveo da nije bilo provjere u njihovoj bazi podataka od strane bilo koje zemlje vezano za dva ukradena pasoša - austrijski i italijanski, u periodu između vremena kada su ukradeni i nestanka aviona, dodaje Rojters.

"Iako je prerano spekulisati o bilo kakvoj vezi između tih ukradenih pasoša i nestanka aviona, jasno je da je od velike važnosti da je neki putnik mogao da se ukrca na međunarodni let sa (korišćenjem) ukradenim pasošem koji je bio na listi baze podataka Interpola", naveo je u saopštenju generalni sekretar Interpola Ronald Nobl.

U oštro sročenu kritiku zbog nedostataka nacionalne kontrole pasoša (u Kuala Lumpuru), iz sjedišta Agencije u Lionu javnost su informisali da je austrijski pasoš ukraden 2012, a italijanski pasoš prošle godine od kada su uvedeni i njihovu bazu podataka, pošto su ukradeni na Tajlandu, dodaje AP.

Iz Interpola je saopšteno da je u svijetu od 2002. godine ukradeno više od 40 miliona putnih dokumenata, većinom pasoša.Na urkadenim dokumentima mogu biti promijenjene fotografije, ali i unijeti lažni podaci o putovanjima unosom i uklanjanjem viza iz tog putnog dokumenta.

Jedanaest godina star „boing 777-200 ER“ poletio je u 12.40 po lokalnom vremenu (17.40) sa međunarodnog aerdroma u Kuala Lumpuru put Pekinga.

Veliki broj aviona i brodova iz više zemalja pretražuje oblast gdje je avion posljednji put ostvario kontakt, na pola puta između Malezije i juga Vijetnama.

„Operacije potrage i spasavanja trajaće koliko god bude trebalo“, poručio je malezijski premijer Nadžib Razak. Dodao je da 15 aviona ratnog vazduhoplovstva, šest brodova ratne mornarice i tri broda obalske straže učestvuju u potrazi. Oni su stigli do mjesta gdje se avion posljednji put oglasio, ali nisu našli olupinu.

Vijetnamske vlasti su saopštile da su njeni spasioci uočili dvije velike naftne mrlje, dužine do 15 km, i dim u blizini svoje obale, ali se ne zna da li to ima ikakve veze sa nestalim avionom.

Kina, Filipini, SAD i Singapur poslali su svoje avione i brodove u pomoć.

Ova nesreća je probudila sjećanja na onu iz 2009, kada se avion „Er Fransa“ srušio u Atlantiku i poginulo je svih 228 putnika i članova posade. Olupina je nađena poslije dva dana.

Džon Golja, bivši zvaničnik američke agencija koja ispituje avionske nesreće, kazao je da to što nije bilo poziva u pomoć sugeriše da je nastala eksplozivna dekompresija ili je on uništen eksplozivnom napravom. „Moralo je da se to desi brzo, jer nije bilo komunikacije“, kazao je Golja.

Kazao je da lažni identiteti dvojice putnika snažno ukazuju na mogućnost da se radi o bombi.

Ako je na letu bilo putnika sa ukradenim pasošima, nije jasno kako su prošli aerodromske kontrole.

Od 227 putnika, barem 152 bilo je iz Kine, 38 iz Malezije, sedam iz Indonezije, šest iz Australije, pet iz Indije, četiri iz Francuske i tri iz SAD.

„Malezija erlajns“ važi za jedan od najbezbjednijih avio prevoznika u regionu. Pilot je identifikovan kao Zaharije Ahmad Šah (53), koji radi za kompaniju od 1981. i ima 18.356 sati letačkog iskustva.

Ako bude potvrđeno da se letjelica srušila, to će biti druga teška nesreća u kojoj je učestvovao boing 777 za manje od godinu dana i najveća od kada je taj avion ušao u upotrebu 1995. godine.

Boing 777 "Azijan erlajnza" srušio se u julu prošle godine u San Francisku i tom pirlikom su poginula tri putnika, a više od 180 je povrijeđeno.

Kompanija "Boing" je objavila da je upoznata sa nestankom aviona i da prati situaciju.

Galerija

Bonus video: