Avion sa 239 putnika nestao tokom leta, potraga i dalje bez rezultata

Gardijan javlja da je u potragu u toku dana bilo uključeno 15 aviona i devet brodova
79 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2014. 15:52h

Premijer Malezije Nadžib Razak izjavio je da još nema ni traga od aviona u kom je bilo 227 putnika i 12 članova posade. Saopšteno je da se u avionu nalazilo i petoro djece mlađe od pet godina.

Razak je rekao da su operacije potrage za nestalim avionom između Malezije i južne obale Vijetnama intenzivirane, prenio je Rojters

Kako prenosi Gardijan saopštenje aviokompanije, tokom noći će se nastaviti potraga za avionom na moru, dok će traganje iz vazduha biti odloženo do jutra.

Gardijan javlja da je u potragu u toku dana bilo uključeno 15 aviona i devet brodova.

Vazdušne snage Vijetnama uočile su dvije velike naftne mrlje na južnoj obali zemlje, za koje sumnjaju da su tragovi aviona Malezija Erlajnza koji je nestao u subotu.

Tragovi su dugi oko deset i 14 kilometara i izgledaju kao trag kakav bi mogao da ostavi avion, za koji je ranije javljeno da je vjerovatno pao u more, piše britanski Independent.

Kineska agencija Sinhua javila je ranije, pozivajući se na lokalne izvore da je avion kompanije Malezija Erlajns (Malaysia Airlines) sa 239 putnika i članova posade jutros rano pao u more pored obala Vijetnama.

Singapur tajms je objavio slike na kojima se vidi dio aviona, sa natpisom da je to najvjerovatnije olupina aviona koji je pao, ali zvanične potvrde i dalje nema.

Malezijski ministar saobraćaja Hišamudin Husein kazao je za AFP da ne može da potvrdi navode vijetnamskih medija, koji pozivaju na izvore u vijetnamskoj mornarici, da se avion srušio u more. "Ipak, pošto je informacija došla iz vijetnamske mornarice, zahtijevao sam od nadležnih u našoj mornarici da kontaktiraju kolege u Vijetnamu", rekao je on novinarima u Kuala Lumpuru, dodajući da nema informacija o bilo kakvoj olupini aviona na moru.

Nestanku aviona nije prethodila bilo kakva najava o lošim vremenskim uslovima, niti je saopšten ijedan očigledan razlog koji bi istragu mogao da navede zbog čega je avion nestao sa radara.

U potragu za putnicima uključili su se brodovi i avioni jugoistočne Azije, uključujući i 15 aviona vazdušnih snage Singapora. šest brodova mornarice i tri broda obalske straže Malezije. Avio je letio na relaciji Kuala Lumpur-Peking izgubivši kontakt s kontrolom leta u Vijetnamu. Avion je izgubio kontakt u vijtenamskoj provinciji Ka Mau, saopštila je jutros vijetnamska vlada i dodala da je trebalo da piloti aviona stupe u kontakt s kontrolom leta u gradu Ho Ši Min, ali se to nije dogodilo.Vijetnamske i malezijske vlasti su uputile ekipe poslije 12 sati nestanka aviona.

Aviokompanija je saopštila vijest rodbini putnika, što znači da Malezija Erlajns očekuje najgori ishod, ocjenjuje Frans pres.

Policajac Hamid Ramlan (56) koji živi u Kuala Lumpuru kazao je za AFP da su na letu bili njegova kćerka i zet, koji su krenuli na odmor."Ništa nije ukazivalo da će se ovo dogoditi. Odvezao sam ih na aerodrom, kćerka me zagrlila i bila je sretna što ide na odmor. Policajac sam više od 33 godine, ali ovo je najgori dan u mom životu", kazao je on.Let MH370, koji je prevozio 227 putnika, državljana iz 13 zemalja, kao i 12 članova posade, nestao je u subotu u 2.40 sati po lokalnom vremenu, navela je malezijska kompanija.

Kineska državna televizija javila je da u aviona ima 158 Kineza. Independent javlja da u avionu ima 153 putnika iz Kine, 38 iz Malezije, po sedam iz Indonezije i Australije, pet iz Indije, četiti iz SAD. Ostali putnici su iz Indonezije, Francuske, Novog Zelanda, Kanade, Ukrajine, Rusije, Italije, Tajvana, Holandije i Austrije.

Boing 777-200 poletio je iz Kuala Lumpura u 00.41 sati i trebalo je da stigne u Peking u 6.30 po lokalnom vremenu. Kineski mediji navode da avion uopšte nije ušao u kineski vazdušni prostor.

"Veoma smo zabrinuti posljednjim informacijama. Nadamo se da su svi putnici dobro. Činimo sve što je u našoj mogućnosti da ih pronađemo", izjavio je šef kineske diplomatije Vang Ji.

Stručnjaci iz avio-industrije su iznenađeni nestankom aviona, koji je, kako navode, skoro besprijekorno bezbjedan.Savjetnik za avio bezbjednost u indijskom civilnom Savjetodavnom odboru za bezbjednost avio saobraćaja, Mohan Ranganatan, kazao je da se vrlo rijetko dešava da avion izgubi kontakt u potpunosti bez ikakve prethodne naznake problema. "777 je vrlo bezbjedan avion, ovo je baš čudno", rekao je on. Ranganatan podsjeća da je avion već dostigao visinu od 10.700 metara, te da podaci o letu sugerišu da je avion naglo izgubio visinu i promijenio smjer kretanja, rekao je on za britanski Guardian.Stručnjaci navode da je Boing 777 jedan od najbezbjednijih aviona u istoriji avijacije. U svijetu je proizovedeno više od 1.000 letjelica, među kojima je samo kod njih 60 prijavljen neki problem.

Stručnjaci navode da Malezija erlajns, ali i avion koji je nestao, imaju odličnu sigurnosnu statistiku.

Stručnjaci navode i da su šanse da avionu otkažu oba motora vrlo male i da avion ne pada ako je u kvaru jedan njegov motor - Boing 777, prenosi Guardian navode stručnjaka, može u slučaju nužde da leti skoro tri sata sa samo jednim motorom. Subotnji let Malezija Erlajnsa iz Kuala Lumpura za Peking traje pet i po sati i jedan je od kraćih u sviejtu koje prelazi Boing 777.

Stručnjaci ne žele da komentarišu nagađanja o eventualnoj sabotaži.

Kompanija Boing nije imala nesreću sa ljudskim žrtvama od 1995. godine. Tada je Fokker 50 pao na području kod grada Tawaua, a u nesreći je poginulo 34 ljudi. Najtežu nesreću imali su 1977. godine. Boeing 737 tada se srušio u južnoj državi Johor nakon pokušaja otmice. Poginulo je stotinu ljudi, prenosi WSJ.

Boing 777 Asiana Airlinesa je lani pri slijetanju u San Francisko repom udario u pistu i zapalio se. U toj je nesreći poginulo ukupno troje ljudi.

Malezija Erlajns je sa Boingom 777 imala incident u avgustu 2005, na avionu koji je iz Perta letio u Kuala Lumpur. Dok je letio 11.580 metara iznad Indijskog okeana, softver aviona je pogrešno izmjerio brzinu i ubrzanje, što je uzrokovalo nagli pad aviona za 915 metara. Pilot je isključio autopilota i bezbjedno se vratio Pert. Boing je nakon ovog incidenta širvom svijeta ažurirao softver na letjelicama.Malezija Erlajns u svojoj floti od oko 100 aviona ima 15 aviona Boing 777. Boing 777 može da bez prestanka leti 11.500 km. Novi model tog aviona košta 261,5 miliona dolara.

Galerija

Bonus video: