Kuba i EU razgovaraju o unaprjeđenju odnosa

"Kuba sa zadovoljstvom prihvata predlog, koji je 10. februara uputila šefica diplomatije EU Ketrin Ešton"
0 komentar(a)
Bruno Rodriges, Foto: Reuters
Bruno Rodriges, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2014. 08:20h

Kubanske vlasti prihvatile su predlog Evropske unije (EU) o pokretanju dijaloga za unaprijeđenje odnosa, u cilju potpune normalizacije odnosa EU i Kube,izjavio je šef kubanske diplomatije Bruno Rodriges.

"Kuba sa zadovoljstvom prihvata predlog, koji je 10. februara uputila šefica diplomatije EU Ketrin Ešton o pokretanju pregovora normalizacije odnosa, što znači kraj pojedinačnih odnosa nekih članica EU s Kubom", rekao je sinoć Rodriges novinarima.

Ministri spoljnih poslova članica EU podržali su početkom februara mandat za novi politički sporazum s Kubom. Sporazum ne podrazumijeva olakšanje trgovinskih odnosa ili veću razvojnu pomoć, već jačanje i regulisanje političke saradnje dvije strane.

EU je obnovila kontakte na nižim nivoima s Kubom 2008., dvije godine pošto je Raul Kastro postao predsjednik i počeo da proširuje slobode Kubanaca, između ostalog ublažavanjem ograničenja na putovanja, dok je s druge strane počeo da otvara državu za privatno preduzetništvo.

Kuba dobija oko 80 miliona eura razvojne pomoći iz EU od 2008. godine, a stručnjaci kažu da je Unija spremna da pruži dodatnu pomoć, ako bi Kuba preduzela dalje korake ka demokratizaciji i poštovanju temeljnih sloboda.

Bonus video: