Rusija se vojno širi po svijetu: Ratni brod stigao u Havanu

Postsovjetska Rusija je zatvorila veliku pomorsku bazu u Vijetnamu i jednu radarsku bazu na Kubi 2002. godine zbog finansijskog pritiska
64 pregleda 3 komentar(a)
Ruski ratni brod, Foto: Reuters
Ruski ratni brod, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2014. 09:44h

Ruski ratni brod pristao je juče u luku u Havani, dan pošto je ruski ministar odbrane najavio planove o proširenju vojnog prisustva Rusije širom svijeta.

U pitanju je obavještajno-izviđački brod "Viktor Leonov ČB-175", prenijela je agencija AP, dodajući da je njegovo prisustvo privuklo pažnju znatiželjnih stanovnika Havane.

Na jarbolu broda vijorile su se i kubanska i ruska zastava.

Brod je navodno opremljen sofisticiranom opremom za elektronsko praćenje, kao i raketama i oružjem za protivvazdušnu odbranu.

Kuba i Sovjetski Savez su gajile bliske vojne i ekonomske veze tokom Hladnog rata, ali su one oslabile posle pada "gvozdene zavjese", dodao je AP.

"Rusija planira da proširi stalno vojno prisustvo izvan svojih granica otvarajući vojne baze u nekim stranim zemljama, uključujući i Kubu. Na listi zemalja sa kojima želimo da sarađujemo na ovaj način se Vijetnam, Venecuela, Nikaragva, Sejšeli, Singapur i još nekoliko država", istakao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, a prenijela je ruska agencija RIA Novosti.

Šojgu je dodao da se pregovori odnose ne samo na vojne baze, već i na posjete lukama u tim zemljama, kao i na otvaranje punktova za dopunu goriva za ruske strateške bombardere u patroli.

Moskva trenutno ima samo jednu pomorsku bazu izvan bivšeg Sovjetskog Saveza, i to u Tartusu u Siriji, ali je sudbina ove baze neizvjesna zbog građanskog rata koji i dalje traje u toj zemlji, navodi ruska agencija.

Postsovjetska Rusija je zatvorila veliku pomorsku bazu u Vijetnamu i jednu radarsku bazu na Kubi 2002. godine zbog finansijskog pritiska.

Međutim, Rusija je počela da obnavlja svoju pomorsku i stratešku avijaciju od sredine prošle decenije, smatrajući to pogodnim načinom da projektuje sliku o sebi u inostranstvu i da zaštiti svoje nacionalne interese širom sveta.

Bonus video: