RAZLIČITI STAVOVI PREDSJEDNIKA ZIMBABVEA I LIDERA OPOZICIJE

Mnangagva: Vrijeme da se gleda u budućnost; Čamiza: Izbori su izdaja prema herojima

"Mir je najbolji put ka razvoju. Došlo je vrijeme za napredak a taj put nam neće biti lak", dodao je novoizabrani predsjednik Zimbabvea
1 komentar(a)
Emerson Mnangagva, Foto: Reuters
Emerson Mnangagva, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 22:25h

Novoizabrani predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva izjavio je danas da je su izbori prošli i da je vrijeme da se gleda u budućnost, dok je njegov izborni protivnik, lider opozicije Nelson Čamiza ocijenio skandaloznim "način na koji su održani izbori" i da predstavljaju "izdaju prema herojima" nezavisnosti zemlje.

"Vrijeme je da izborni period bude iza nas i da gledamo u budućnost", rekao je Mnangagva povodom Dana heroja nezavisnosti Zimbabvea.

Mnangagva koji je došao na vlast u novembru poslije prinudne ostavke dugogodišnjeg predsjednika Roberta Mugabea kome je bio desna ruka, morao je da odloži svoju inauguraciju.

Ministar pravde Zijambi Zijambi izjavio je prije četiri dana da se inauguracija odlaže dok Ustavni sud ne donese odluku o tome.

Mnangagva je planirao inauguraciju u nedjelju, ali je opozicioni Pokret za demokratske promjene podnio u petak sudu žalbu na rezultate izbora.

Advokati Pokreta su u sud stigli sat vremena prije isticanja roka za podnošenje žalbe u kojoj navode da je glasanje bilo namješteno.

Zimbvabveanska izborna komisija je saopštila da su Mnangagva i vladajuća partija ZANU-PF pobijedili na predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima. 

Mnangagva je danas ponovio da su izbori bili "slobodni, pravedni, transparentni i pouzdani".

"Mir je najbolji put ka razvoju. Došlo je vrijeme za napredak a taj put nam neće biti lak", dodao je novoizabrani predsjednik Zimbabvea.

U Zimbabveu su 30. jula održani prvi izbori od odlaska Mugabea s vlasti.

Mugabe, koji ima 94 godine, vladao je Zimbabveom 37 godina. Kontroverznog predsjednika, nacionalnog heroja oslobodjenja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optuživali su za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Podnio je ostavku poslije izlaska vojske na ulice i protesta građana u novembru 2017. godine, dok je njegovo mjesto zauzeo Mnangagva, dotadašnji potpredsjednik Zimbabvea.  

Preporučujemo za Vas