Japan stimuliše privredu

Neobičan potez dolazi nekoliko dana uoči objavljivanja podataka o privrednom rastu u četvrtom kvartalu
0 komentar(a)
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2014. 08:58h

Japan planira da ubrza stimulacije privredi, vrijedne 50 milijardi dolara, koje imaju za cilj spriječavanje eventualnog ekonomskog usporavanja uoči predstojećeg podizanja poreza.

Neobičan potez dolazi nekoliko dana uoči objavljivanja podataka o privrednom rastu u četvrtom kvartalu, prenosi Capital.ba.

Japanski premijer Šinzo Abe, koji je došao na vlast zahvaljujući obećanju da će povratiti staus Japana kao globalne ekonomske sile, pokrenuo je obimne mjere poznate kao Abenomiks, koje su značajno doprinijele slabljenju jena i rastu akcija na japanskoj berzi.

Međutim, rast poreza na promet, koji se smatra ključnim za smanjenje ogromnog javnog duga, izazvao je strahovanja od usporavanja oporavka treće po veličini svjetske privrede. Porez će u aprilu porasti na osam sa pet odsto, koliko trenutno iznosi.

„Tokio će ubrzati javnu potrošnju na građevinske projekte i subvencije za preduzeća. Tražili smo da oko 70 odsto stimulacija bude potrošeno do kraja juna, a 90 odsto do kraja septembra“, rekao je ministar finansija, Taro Aso.

On je dodao da se, uz brzu implementaciju programa stimulacija, nadaju da će u potpunosti biti spremni na rizike povezane sa rastom poreza na promet.

Bonus video: