Rasmusena brinu oslobađanja zatvorenika u Avganistanu

“Ova odluka, koja je izgleda donešena na osnovu političkih kalkulacija i bez obzira na dužni postupak pred avganistanskim sudom"
0 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Beta/AP
Anders Fog Rasmusen, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.02.2014. 12:11h

Odluka avganistanskih vlasti da oslobodi zatvorenike, koji su navodno umiješani u ubistvo civila i snaga bezbjednosti, veliki je korak unazad za vladavinu prava u zemlji, ocijenio je generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen.

On je saopštio da je ozbiljno zabrinut odlukom avganistanskih vlasti da oslobodi 65 zatvorenika, koji su navodno bili umiješani u ubistvo i ranjavanje avganistanskih civila, avganistanskih snaga bezbjednosti i ISAF snaga.

“Ova odluka, koja je izgleda donešena na osnovu političkih kalkulacija i bez obzira na dužni postupak pred avganistanskim sudom, veliki je korak unazad za vladavinu prava u Avganistanu i izaziva ozbiljnu bezbjednosnu zabrinutost”, rekao je Rasmusen, navodi se na sajtu Alijanse.

On je poručio da avganistanska vlada ima obavezu da podrži vladavinu prava i osigura bezbjednost u zemlji.

“Pozivam avganistanske vlasti da učine napor i osiguraju da oslobođeni zatovrenici ne predstavljaju dalju prijetnju za narod Avganistana i međunarodne snage koje su posvećene izgradnji bezbjednosti u zemlji”, kazao je Rasmusen.

Bonus video: