Avionska nesreća u Alžiru: Jedan putnik ipak preživio

Alžirska TV stanica je javila da se nesreća dogodila u planinskoj oblasti na istoku zemlje
15 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2014. 21:05h

U nesreći kada se na istoku Alžira srušio vojni avion, poginule su 102 osobe, a jedna je preživjela, saopštio je zvaničnik civilne odbrane Farid Nečad.

Nečad nije iznio nikakve druge detalje o preživjelom, osim da je, kako je prenio AP, prebačen u bolnicu u gradu Konstantinu.

Do sada su pronađena tijela 71 nastradale osobe. U avionu je bilo 99 putnika - vojnika i članova njihovih porodica - kao i četiri člana posade.

Ranije su strani mediji i agencije javljali da su svi stradali.

Alžirska TV stanica je javila da se nesreća dogodila u planinskoj oblasti na istoku zemlje, u provinciji Um El Buagi.

Avion tipa "C-130 Herkules" letio je iz vojne baze u gradu Tamanraset na jugu zemlje za grad Konstantin, a srušio se tokom loših vremenskih uslova na oko 380 kilometara istočno od Alžira, prijestonice istoimene države, javio je alžirski radio.

Pozivajući se na neimenovane bezbjednosne zvaničnike, agencija AFP je prenijela da su svih 103 putnika i članova posade poginuli.

Portparol vojske Lahmadi Bugern je ipak rekao da još nema zvaničnih potvrda da su poginuli svi putnici, među kojima je bilo žena i djece.

Portparol vojske Lahmadi Bugern je ipak rekao da još nema zvaničnih potvrda da su poginuli svi putnici, među kojima je bilo žena i djece

Nesreća se dogodila u planinskoj oblasti provincije Um El Buagi (Oum El Bouaghi), a uzrok bi, prema prelimiranim podacima, mogli biti loši vremenski uslovi - slaba vidljivost u kombinaciji sa obilnim sniježnim padavinama i jakim vjetrom koji su zahvatili region posljednjih dana.

Agencija AP prenosi izjave svjedoka da je avion jednim dijelom udario u planinu, a potom se srušio te da se raspao na tri dijela.

Nesreća se dogodila navodno kada je avion počeo da se spušta ka Konstantinu i kada je izgubio vezu sa kontrolnim tornjem.

U potrazi i spasilačkoj operaciji učestvuju pripadnici vojske i civilnih službi, a okolne bolnice su u stanju pripravnosti kako bi odmah mogle da zbrinu eventualne preživjele, naveo je nezavisni list "El Vatan".

Tamanraset, pustinjski grad na dalekom jugu Alžira nedaleko od granice sa Malijem, glavna je baza za alžirske vojne operacije na jugu. Tamo su posljednjih mjeseci stacionirane dodatne trupe i oprema sa ciljem da se pojača nadzor nad alžirskom granicom sa Malijem i Libijom.

Sve do danas, najteža avionska nesreća u istoriji Alžira dogodila se 2003. godine kada je 102 ljudi poginulo pošto je putnički avion udario o ivicu piste u Tamanrasetu.

Galerija

Bonus video: