Nakon više od 18 mjeseci opsade: Počela evakuacija Homsa, borbe prekinute

Djelovi starog grada Homsa su pod vojnom opsadom od juna 2012. godine
3 komentar(a)
Sirija, Homs, Foto: Reuters
Sirija, Homs, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2014. 13:37h

U sirijskom gradu Homsu, koji je pod opsadom sirijske vojske, danas je počela operacija evakuacije civila, a borbe su prekinute, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

U pobunjeničku oblast došlo je šest autobusa i nekoliko ambulantnih kola u pratnji izaslanika Ujedinjenih nacija, da preuzmu prvu grupu civila, do 200 ljudi.

Vjeruje se da je u Homsu do 3.000 ljudi ostalo zarobljeno zbog borbi.

Na osnovu dogovora o prekidu vatre između sirijskih snaga i pobunjenika, a uz posredstvo UN, u Homs u subotu treba da bude dopremljena i humanitarna pomoć.

Djelovi starog grada Homsa su pod vojnom opsadom od juna 2012. godine.

Mnoge četvrti su pod ruševinama, a stanovništvu nedostaje hrane.

Ujedinjene nacije i Sirija su postigle dogovor kojim se dozvoljava civilima da napuste područja Homsa pod vojnom opsadom više od 18 mjeseci, objavio je juče pokrajinski guverner.

Ta izjava je uslijedila nekoliko dana nakon susreta režima i predstavnika opozicije na mirovnim pregovorima u Ženevi tokom kojih se razgovaralo o situaciji u opkoljenim djelovima tog centalnog grada, prenio je AFP.

Prije neki dan je objavljeno da je tokom nedavnih mirovnih pregovora u Ženevi, jedan od apela međunarodne zajednice bio da se omogući dostavljanje pomoći za civile u područjima Homsa, koja su pod pobunjeničkom vlašću.

Dvije strane u sirijskom sukobu su jedna na drugu svaljivale krivicu za blokiranje konvoja međunarodne pomoći koji je danima bio pripravan.

Naredna runda razgovora o Siriji planirana je za 10. februar a sirijska vlada je potvrdila da će učestvovati na njima.

Bonus video: