SAD: Prali novac preko bitkoina

Takozvane „bitkoin mjenjačnice“ korisnicima omogućavaju da razmjenjuju bitkoine za tradicionalne valute
1 komentar(a)
Bitkoin, Foto: Beta/AP
Bitkoin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.01.2014. 08:39h

Operateri dvije mjenjačnice virtuelne valute „bitkoin“ uhapšeni su juče u Sjedinjenim Državama zbog optužbi za pranje novca.

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da su Robert Faiel, poznatiji kao BTCKing i Čarli Šrem, izvrši direktor deviznog BitInstant.com optuženi za zavjeru i pranje novca.

Oni su pokušali da prodaju oko 730.000 eura u ovoj digitalnoj valuti korisnicima „Silk Roada“, Internet sajta za prodaju narkotika, prenio je BBC.

Ovaj sajt je ugašen u septembru prošle godine, a njegov navodni vlasnik je uhapšen.

Šrem je optužen da je omogućio Faielu da koristi BitInstant kako bi kupio veliku količinu bitkoina i prodao ih korisnicima „Silk Roada“ koji žele da anonimno kupe drogu.

Nadležni su naveli da je Šrem bio svjestan da su bitkoini namijenjeni takvoj kupovini, te da je na taj način prekršio Zakon o bankarskoj tajnosti kojim se od finansijskih institucija u SAD zahtijeva da upozore vlasti na bilo koju sumnjivu aktivnost koja bi mogla ukazati na postojanje pranja novca.

Emili Spaven, glavna urednica informativnog sajta „Coindesk“ kazala je za BBC: „Otkako je ugašen 'Silk Road' i uhapšen njegov navodni vlasnik Ros Ulbriht, znali smo da će uslijediti još hapšenja.“

Takozvane „bitkoin mjenjačnice“ korisnicima omogućavaju da razmjenjuju bitkoine za tradicionalne valute.

Bonus video: