Japan: Kineski brodovi patroliraju spornim vodama

Peking se ponekad osjeća nelagodno zbog, kako on to tumači, pokušaja Japana, koji podržavaju SAD, da ga "okruži".
2 komentar(a)
Kineski brodovi, Foto: Beta/AP
Kineski brodovi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.01.2014. 12:47h

Kineski brodovi su danas plovili vodama koje okružuju ostrva oko kojih se spore Japan i Kina, nekoliko dana pošto je japanski premijer uzburkao međunarodnu zajednicu uporedivši odnose između Kine i Japana sa situacijom koja je prethodila Prvom svjetskom ratu.

Tri broda kineske obalske straže provela su oko dva sata u teritorijalnim vodama kod ostrva pod japanskom kontrolom koja Japanci zovu Senkaku, a Kinezi Đaoju, saopštila je japanska obalska straža.

Premijer Japana Šinzo Abe se nalazi u trodnevnoj posjeti Indiji, gdje sa indijskim premijerom Manmohanom Singom razrađuje plan o jačanju saradnje u odbrani, uključujući zajedničke pomorske vježbe.

Kina pomno prati njegov boravak u Nju Delhiju, tvrde analitičari.

Peking se ponekad osjeća nelagodno zbog, kako on to tumači, pokušaja Japana, koji podržavaju SAD, da ga "okruži".

Osim toga, odnosi Pekinga i Nju Delhija često su napeti, između ostalog zbog pograničnog spora koji je 1962. godine prerastao u kratkotrajni rat.

Indija pokušava da sklapa prijateljstva u regionu da bi preduprijedila sve veću moć svog susjeda Kine.

Abe je nekoliko dana prije odlaska u Nju Delhi uporedio odnose Japana i Kine sa odnosima Velike Britanije i Njemačke uoči Prvog svetskog rata.

Peking je, zatim, pokušao da prizove duh nacizma upoređivanjem Abea sa Hitlerom i apelovao je na njega da se ugleda na poslijeratnu Njemačku i pokaje se, navodi AFP.

Kineski državni brodovi i avioni često prilaze ostrvima Senkaku da bi demonstrirali teritorijalne pretenzije Pekinga, naročito nakon što je Japan 2012. godine nacionalizovao neka od ostrva u tom nenaseljenom arhipelagu koji se nalazi u Istočnom kineskom moru.

Bonus video: