Vođa Al Kaide: Ne napadajte hrišćane

"On je plaćenik, amerikanizovana lutkica, uljez, izdajica i grešnik sa istorijom ulizivačkog ponašanja" rekao je on o El-Sisiju
0 komentar(a)
Ajman al-Zavahri, Foto: Abcnews.go.com
Ajman al-Zavahri, Foto: Abcnews.go.com
Ažurirano: 25.01.2014. 19:15h

Vođa Al Kaide Ajman al-Zavahri izjavio da muslimansko stanovništvo Egipta ne treba da se bori protiv hrišćana, već protiv prelaznih vlasti.

Ovo je rijedak slučaj da Al-Zavahri istupa u odbranu hrišćana, koji su uglavnom podržali vojni puč, izveden u vrijeme velikih demonstracija protiv Mursija.

Poslije puča od 3. jula 2013, uslijedio je čitav niz nasilničkih akata protiv egipatskih hrišćana, Kopta.

U audio poruci, objavljenoj preko sajtova ekstremista, Al-Zavahri je rekao da nije u interesu muslimana da se sukobe s hrišćanima, jer, kako je objasnio, treba da se usredsrijede na borbu protiv "amerikanizovanog puča" generala Abdela Fataha el-Sisija i "uspostavljanje islamske vlade".

El-Sisi je ministar odbrane koji je zbacio Mursija pošto su milioni Egipćana zatražili predsjednikov odlazak sa vlasti, a patrijarh Koptske crkve je podržao puč.

"Ne smijemo ulaziti u rat s hrišćanima i time pružati izgovor Zapadu da okrive muslimane, što se ranije dešavalo", rekao je Al-Zavahri.

Vođa Al Kaide obrušio se na El-Sisija veoma zapaljivim rječnikom, rekavši da je on isti kao pripadnici vojnog establišmenta koji je vladao Egiptom u proteklih šest decenija.

"On je plaćenik, amerikanizovana lutkica, uljez, izdajica i grešnik sa istorijom ulizivačkog ponašanja", rekao je Al-Zavahri.

Bonus video: