Meksiko siti: Novim zakonom o vodi protiv "Montezumine osvete"

Nekvalitetna voda iz česme jedan je od razloga što je Meksiko najveći svjetski potrošač flaširane vode i - još gore - gaziranih pića.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2014. 20:02h

U Meksiko Sitiju je usvojen propis kojim se od svih restorana zahtijeva da ugrade filtere kako bi svojim mušterijama mogli da nude besplatnu vodu za piće od koje poslije ne bi imali stomačne i druge zdravstvene probleme.

Ko u Meksiko Sitiju sugeriše nekom da pije "česmovaču" čudak je za njegove stanovnike, naviknute da piju flaširanu vodu, a čudak je i za turiste koji dolaze u glavni grad Meksika, jer time priziva "Montezuminu osvetu" - proliv usled konzumiranja vode iz vodovoda.

Ali nedavno usvojeni zakon upravo sugeriše takvu stvar, a gradski sekretar za zdravlje Hoze Armando Ahued objašnjava:

"Potrebno je da stvorimo kulturu konzumacije vode. Moramo da prihvatimo našu vodu", kaže Ahue.

Nekvalitetna voda iz česme jedan je od razloga što je Meksiko najveći svjetski potrošač flaširane vode i - još gore - gaziranih pića.

Isporuka flaširane vode građanima (foto: The Washington Post)

Toga se u Meksiku popije 163 litara godišnje po osobi.

Pošto je gojaznost u Meksiku poprimila razmjere epidemije, gradske zdravstvene vlasti su odlučile da podrže inicijativu o vodi.

Vlasti Meksiko Sitija su saopštile da oko 65.000 tamossnjih restorana ima šest mjeseci da instalira filtere nakon što propis ovog mjeseca stupi na snagu.

Inspektori će periodično obilaziti restorane i naplaćivati kazne od 125 do 630 dolara onima koji se ne povinuju.

Propis, međutim, ne pokriva hiljade tezgi sa hranom na ulicama Meksiko Sitija.

Nepovjerenje u česmovaču

Pojedini restorani su već ugradili filtere, ali mušterije donose sa sobom flaširanu vodu.

Opšte nepovjerenje u vodu iz česme nije neosnovano.

Katastrofalni zemljotres u Meksiko Sitiju iz 1985. godine teško je oštetio gradski vodovod i kanalizaciju, što je dovelo do širenja zaraznih bolesti koje se šire vodom.

Zvaničnici okrivljuju vodovod za širenje kolere u devedesetim godinama prošlog vijeka.

Turisti se i dalje užasavaju mogućnosti da dobiju dijareju zbog mikroba u lošoj vodi.

Taj fenomen je toliko ozloglašen da ga ima u filmu "Seks i grad" - jedna od junakinja, Šarlot, dobija proliv samo zato što je slučajno otvorila usta dok se tuširala tokom ljetovanja u Meksiku.

Zdravstveni zvaničnici Meksiko Sitija tvrde da je 95 odsto gradske pijaće vode čisto, na osnovu svakodnevnih provjera i hlorisanja u raznim postrojenjima za prečišćavanje.

Međutim, stručnjaci ukazuju da voda kad izađe iz postrojenja možda jeste za piće, ali do česmi putuje kroz stare podzemne cijevi ili prljave tankove za gorivo.

Meksikanci popiju 260 litara flaširane vode godišnje, i mahom koriste galone od 20 litara koje se restoranima i domaćinstvima isporučuju kamionima.

U Americi je, pak, godišnja potrošnja 116 litara.

Biće teško natjerati Meksikance da sa flaširane vode pređu na česmovaču (foto: The Washington Post)

Flaširana voda nije jeftina. Veliki galoni mogu koštati više od dva dolara u Meksiku, zemlji u kojoj minimalna dnevnica iznosi pet dolara.

Flaša od jednog litra prodaje se po cijenama od 50 centi do jednog dolara.

Velike kompanije poput francuskoj Danonea, ili Koka-Kole i Pepsija uočavaju da im je flaširana voda proizvod koji bilježi najviši rast potrošnje.

Procjenjuje se da je tržište flaširane vode u Meksiku prošle godine dostiglo vrijednost od pet milijardi dolara, što ukazuje da će teško biti natjerati Meksikance da promijene svoje navike i počnu da piju vodu iz česme, čak i pošto ona prođe kroz filtere.

Istovremeno, zbog velike potrošnje gaziranih pića, sedam od deset Meksikanaca ima probleme sa težinom, čime su oni prestigli čak i Amerikance, pokazuje nedavno objavljeni izvještaj Ujedinjenih nacija.

Ipak, lokalne vlasti smatraju da će obaveza filtriranja vode u restoranima pomoći Meksikancima da uštede.

Galerija

Bonus video: