Rusija pomagala Snoudenu od početka?

Majk Rodžers je nazvao jSnoudena lopovom "koji je imao pomoć izvana" kada je odnio dokumenta NSA
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2014. 08:36h

Ruske vlasti su pomogle bivšem saradniku Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvardu Snoudenu da saopšti informacije o njenim špijunskim programima i da umakne američkim vlastima prošle godine, sumnja šef Odbora za obavještajna pitanja Predstavničkog doma.

Majk Rodžers, predstavnik republikanaca iz Mičigena, kazao je za NBC da je Snouden „lopov koji je, kako vjerujemo, imao određenu pomoć“ i dodao da je u toku istraga o tome da li je on imao pomoć Rusije.

„Vjerujem da postoji razlog zašto je završio u rukama agenta FSB u Moskvi. Mislim da to nije bila slučajnost“, kazao je Rodžers.

„Imamo pitanja na koja treba da odgovorimo, ali informacije koje smo pronašli nazvali bismo tragovima koji jasno ukazuju da je imao pomoć i da je ukrao podatke koji nisu imali nikakve veze sa privatnošću“, rekao je za NBC.

Rodžers nije iznio dokaze za svoje tvrdnje, ali je nagovijestio da je Snouden „koristio metode koje su izvan njegovih tehničkih sposobnosti“ i da imao pomoć pri planiranju putovanja.

Šefica senatskog Odbora za obavještajna pitanja, demokrata Dajen Fejnstin, smatra da je Snouden ušao u NSA „s namjerom da odnese vladinog materijala što više može”.

Na pitanje da li je Snouden imao pomoć Rusa, Fejnstin je kazala: „Možda je i imao. U ovom trenutku to ne znam.“

Sa Rodžersom se slaže Majkl Mekol, šef Odbora za unutrašnju bezbjednost Predstavničkog doma. Govoreći iz Moskve, ovaj republikanac iz Teksasa kazao je za ABC: „Vjerujem da su strane sile navele Snoudena da učini to što je učinio“.

„Slušajte, ne mislim da se Snouden prosto probudio jednog dana i sredstva da to sve uradi sam. Mislim da je imao pomoć drugih“, kazao je, ali naglasio da nije poputno siguran da su mu tu pomoć pružili Rusi.

Snouden je dobio privremeni azil u Rusiji prošlog avgusta, nakon što je stigao u Moskvu iz Hong Konga. U prošlogodišnjem intervjuu za „Njujork tajms“, Snouden je kazao da dokumenta nije odnio u Rusiju „jer to ne bi bilo u službi javnog interesa“.

Snouden i dalje negira bilo kakvu umiješanost stranih špijunskih agencija i kazao da je procurio dokumenta jer je vjerovao da su špijunski programi NSA protiv najboljih interesa američkog naroda.

Galerija

Bonus video: